Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Suszonej żurawiny nie trzeba niczym namaczać, ponieważ wsiąknie do niej sok z jabłek podczas pieczenia. Ciasto jest bardzo smaczne, polecam.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 15
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3439
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 98
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 834
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 15
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3439
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 98
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 834
Składniki
Kruche ciasto: Mąkę krupczatkę z sodą oczyszczoną przesiać przez sito, dodać zimną kostkę masła, dwa żółtka, cukier brązowy. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę i schłodzić w lodówce przez 40 minut. Farsz: Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dodać suszoną żurawinę i 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać. Piana: Dwa białka + szczypta soli, ubić na sztywno mikserem. Na koniec dodać budyń waniliowy z cukrem i jeszcze chwilkę miksować. 1.) Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć 2/3 ciasta kruchego i podpiec przez 15 minut do zrumienienia w temp. 180 stopni C. 2.) Zrumienione ciasto posypać bułką tartą. Na to wyłożyć farsz jabłkowo - żurawinowy. 3.) Następna warstwa to ubita piana z budyniem. 4.) Na pianę wyłożyć ( skubiąc palcami ) pozostałe kruche ciasto. 5.) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w temp. 180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. 6.) Na koniec ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego !