Do góry

Desery Przepis na:

Jabłka z żurawiną suszoną na kruchym cieście z posmakiem waniliowego budyniu

Jabłka z żurawiną suszoną na kruchym cieście z posmakiem waniliowego budyniu

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 795

Dodano:

Odsłon: 1971

Suszonej żurawiny nie trzeba niczym namaczać, ponieważ wsiąknie do niej sok z jabłek podczas pieczenia. Ciasto jest bardzo smaczne, polecam.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Jabłka z żurawiną suszoną na kruchym cieście z posmakiem waniliowego budyniu

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto:

    Mąkę krupczatkę z sodą oczyszczoną przesiać przez sito, dodać zimną kostkę masła, dwa żółtka, cukier brązowy. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę i schłodzić w lodówce przez 40 minut.

    Farsz:

    Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dodać suszoną żurawinę i 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać.

    Piana:

    Dwa białka + szczypta soli, ubić na sztywno mikserem. Na koniec dodać budyń waniliowy z cukrem i jeszcze chwilkę miksować.

    1.) Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć 2/3 ciasta kruchego i podpiec przez 15 minut do zrumienienia w temp. 180 stopni C.

    2.) Zrumienione ciasto posypać bułką tartą. Na to wyłożyć farsz jabłkowo - żurawinowy.

    3.) Następna warstwa to ubita piana z budyniem.

    4.) Na pianę wyłożyć ( skubiąc palcami ) pozostałe kruche ciasto.

    5.) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w temp. 180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło.

    6.) Na koniec ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń