Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Suszonej żurawiny nie trzeba niczym namaczać, ponieważ wsiąknie do niej sok z jabłek podczas pieczenia. Ciasto jest bardzo smaczne, polecam.
Kruche ciasto:
Mąkę krupczatkę z sodą oczyszczoną przesiać przez sito, dodać zimną kostkę masła, dwa żółtka, cukier brązowy. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę i schłodzić w lodówce przez 40 minut.
Farsz:
Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dodać suszoną żurawinę i 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać.
Piana:
Dwa białka + szczypta soli, ubić na sztywno mikserem. Na koniec dodać budyń waniliowy z cukrem i jeszcze chwilkę miksować.
1.) Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć 2/3 ciasta kruchego i podpiec przez 15 minut do zrumienienia w temp. 180 stopni C.
2.) Zrumienione ciasto posypać bułką tartą. Na to wyłożyć farsz jabłkowo - żurawinowy.
3.) Następna warstwa to ubita piana z budyniem.
4.) Na pianę wyłożyć ( skubiąc palcami ) pozostałe kruche ciasto.
5.) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w temp. 180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło.
6.) Na koniec ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego !
Najwspanialsze lemoncello, trunek mocny i radosny. Uwaga, wchodzi jak soczek...
Odsłon: 213
Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w...
Odsłon: 1366
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 140
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 194
Najwspanialsze lemoncello, trunek mocny i radosny. Uwaga, wchodzi jak soczek...
Odsłon: 213
Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w...
Odsłon: 1366
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 140
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 194
Składniki
Kruche ciasto: Mąkę krupczatkę z sodą oczyszczoną przesiać przez sito, dodać zimną kostkę masła, dwa żółtka, cukier brązowy. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę i schłodzić w lodówce przez 40 minut. Farsz: Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dodać suszoną żurawinę i 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać. Piana: Dwa białka + szczypta soli, ubić na sztywno mikserem. Na koniec dodać budyń waniliowy z cukrem i jeszcze chwilkę miksować. 1.) Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć 2/3 ciasta kruchego i podpiec przez 15 minut do zrumienienia w temp. 180 stopni C. 2.) Zrumienione ciasto posypać bułką tartą. Na to wyłożyć farsz jabłkowo - żurawinowy. 3.) Następna warstwa to ubita piana z budyniem. 4.) Na pianę wyłożyć ( skubiąc palcami ) pozostałe kruche ciasto. 5.) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w temp. 180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. 6.) Na koniec ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego !
Przepisy Desery
Desery
Sernik ajerkoniakowy
Desery
Ciasto Kaszak
Desery
Pyszne rogaliki drożdżowe
Desery
Sernik Coca Cola
Sernik ajerkoniakowy
Bez pysznego sernika ani rusz. :) Delikatny, rozpływający się w ustach, a jed...
Odsłon: 61
Ciasto Kaszak
Kaszak to ciasto na bazie kaszy manny, które możesz wykonać bez pieczenia – z...
Odsłon: 689