Do góry

Desery Przepis na:

Jabłka zapiekane w cieście francuskim z żurawiną

Jabłka zapiekane w cieście francuskim z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 216

Dodano:

Odsłon: 500

Najlepsze są na ciepło na deser lub śniadanie :)

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 duże jabła
  • ulubiona konfitura
  • 2 łyżki białego cukru
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • troszkę masła
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jabłka zapiekane w cieście francuskim z żurawiną

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy albo nie. Zależy jak kto woli. Kroimy w grubsze plastry, mi wyszło 6 sztuk, bo tyle mniej więcej się mieści na arkuszu ciasta. Ze środka każdego plastra wydrążamy pestki i twarde części, dzięki czemu powstanie nam otwór na konfiturę. Tak przygotowane jabłka rozkładamy na cieście i wykrawamy z niego kwadraty, tak jak widać na zdjęciu. Do każdego otworu nakładamy większą ilość konfitur w moim przypadku jest to żurawina. (jeden plasterek taki koślawy wyszedł, no ale trudno :)

  2. Rogi ciasta zawijamy do środka sklejając lekko, podczas pieczenia i tak ciasto się rozszerzy.

  3. Smarujemy po wierzchu masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.

  4. Nagrzewamy piekarnik do 200-210 st. C, i pieczemy 25 minut.
    Na podwieczorek w sam raz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń