Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 3100
Dodano: 23.11.2020
Odsłon: 2302
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i umieszczamy w garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewamy jabłka do odparowania większości soku. Jeżeli jabłka wypuściły dużo soku podczas ścierania można go odlać przed podgrzaniem. Mus jabłkowy zdejmujemy z palnika, wsypujemy do niego galaretkę cytrynową i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia.
Formę o wymiarach 28x22 cm wykładamy folią spożywczą i na dnie kładziemy pierwszą warstwę herbatników. Po lekkim przestudzeniu musu przekładamy go na herbatniki, a na wierzchu kładziemy drugą warstwę herbatników i odstawiamy ciasto do wystudzenia musu.
Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody, a po chwili dodajemy 5 łyżek gorącej wody i dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia kryształków. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania powoli wlewając wystudzoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na drugą warstwę herbatników i przykrywamy kolejną ich warstwą.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem i śmietaną, mieszając do połączenia składników. Lekko przestudzoną polewą smarujemy ciasto i posypujemy je wiórkami kokosowymi oraz cukrowymi perełkami. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na kilka godzin, do stężenia.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

BEATA1978 26 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszne1 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 24 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 23 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Wyglada bardzo apetycznie!2 Kto głosował? | Odpowiedz