Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jabłkowe kokilki w cieście z goździkami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 173
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 173
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Składniki
Stop 8 dag masła, odstaw je do wystudzenia. Mąkę wymieszaj z 8 dag cukru, solą i cukrem waniliowym. Dodaj żółtka. Mleko podgrzej. Wkrusz do niego drożdże. Mieszaj, aż się rozpuszczą i wlej do składników w miseczce. Zagnieć gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dolej stopione masło. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od rąk i ścianek miseczki, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
W tym czasie jabłka umyj, zetnij wierzchy, wydrąż środki. Uważaj, by nie uszkodzić jabłek. Ustaw je w dużym garnku. Włóż też odcięte wierzchy. Zalej 1 litrem wody oraz winem. Dolej sok z cytryny. Gotuj ok. 10 minut. Wyjmij, wystudź. Marcepan zetrzyj, wymieszaj z suszonymi owocami oraz cynamonem i goździkami. Środki jabłek napełnij przygotowanym nadzieniem i przykryj odciętymi wierzchami.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Dużą blachę posmaruj tłuszczem. Spód wylep ciastem. Ustaw na nim jabłka. Wciśnij je w placek. Odstaw na ok. 20 minut, by ciasto ponownie wyrosło.
Pozostałe masło stop. Posmaruj nim ciasto. Posyp resztą cukru, kandyzowanymi skórkami z cytrusów oraz płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 25 minut. Odstaw do wystudzenia.
Ciasto serwuj np. z sosem miodowym: w ganku stop 3/4 szklanki miodu (np. lipowego). Dodaj do niego 3-4 łyżki wody, kawałek kory cynamonu i 2-3 goździki. Podgrzewaj na małym płomieniu ok. 5 minut. Często mieszaj. Pod koniec dolej 3 łyżki soku z cytryny. Przed podaniem usuń przyprawy.
ok. 1 godziny i 45 minut, 1 porcja 430 kcalŹródło: Tina