Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i piękny deser. Super pomysł na kinder party :)
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8445
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6841
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4671
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327251
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8445
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6841
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4671
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327251
Składniki
Myjemy i obieramy jabłka, pozbywamy się szypułek a następnie dzielimy na ćwiartki.
Zagotowujemy wodę w garneczku, wyciskamy do niego sok z połowy cytryny i słodzimy wszystko około 2-3 łyżeczkami cukru. Wrzucamy do środka nasze jabłka. Gotujemy je około 5-8 minut na wolnym ogniu.
Na patelnię wsypujemy resztę cukru i czekamy aż się skarmelizuje (można dolać troszkę wody, aby był on bardziej płynny). Podczas procesu karmelizacji nie można niczym mieszać cukru!. Mieszamy tylko i wyłącznie potrząsając patelnią.
Następnie nabijamy ćwiartki jabłek na wykałaczki i maczamy we wcześniej przygotowanym karmelu. Oczywiście jeszcze ciepłym. Jeśli zdarzy się tak, że karmel nam zastygnie, to wystarczy go podgrzać ponownie. Na koniec posypujemy cynamonem.