Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i piękny deser. Super pomysł na kinder party :)
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1280
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 466
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3447
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1046
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1280
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 466
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3447
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1046
Składniki
Myjemy i obieramy jabłka, pozbywamy się szypułek a następnie dzielimy na ćwiartki.
Zagotowujemy wodę w garneczku, wyciskamy do niego sok z połowy cytryny i słodzimy wszystko około 2-3 łyżeczkami cukru. Wrzucamy do środka nasze jabłka. Gotujemy je około 5-8 minut na wolnym ogniu.
Na patelnię wsypujemy resztę cukru i czekamy aż się skarmelizuje (można dolać troszkę wody, aby był on bardziej płynny). Podczas procesu karmelizacji nie można niczym mieszać cukru!. Mieszamy tylko i wyłącznie potrząsając patelnią.
Następnie nabijamy ćwiartki jabłek na wykałaczki i maczamy we wcześniej przygotowanym karmelu. Oczywiście jeszcze ciepłym. Jeśli zdarzy się tak, że karmel nam zastygnie, to wystarczy go podgrzać ponownie. Na koniec posypujemy cynamonem.