Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i piękny deser. Super pomysł na kinder party :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10392
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5990
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5314
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12834
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4582
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10392
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5990
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5314
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12834
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4582
Składniki
Myjemy i obieramy jabłka, pozbywamy się szypułek a następnie dzielimy na ćwiartki.
Zagotowujemy wodę w garneczku, wyciskamy do niego sok z połowy cytryny i słodzimy wszystko około 2-3 łyżeczkami cukru. Wrzucamy do środka nasze jabłka. Gotujemy je około 5-8 minut na wolnym ogniu.
Na patelnię wsypujemy resztę cukru i czekamy aż się skarmelizuje (można dolać troszkę wody, aby był on bardziej płynny). Podczas procesu karmelizacji nie można niczym mieszać cukru!. Mieszamy tylko i wyłącznie potrząsając patelnią.
Następnie nabijamy ćwiartki jabłek na wykałaczki i maczamy we wcześniej przygotowanym karmelu. Oczywiście jeszcze ciepłym. Jeśli zdarzy się tak, że karmel nam zastygnie, to wystarczy go podgrzać ponownie. Na koniec posypujemy cynamonem.