Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i piękny deser. Super pomysł na kinder party :)
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 35
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 245
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 35
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 245
Składniki
Myjemy i obieramy jabłka, pozbywamy się szypułek a następnie dzielimy na ćwiartki.
Zagotowujemy wodę w garneczku, wyciskamy do niego sok z połowy cytryny i słodzimy wszystko około 2-3 łyżeczkami cukru. Wrzucamy do środka nasze jabłka. Gotujemy je około 5-8 minut na wolnym ogniu.
Na patelnię wsypujemy resztę cukru i czekamy aż się skarmelizuje (można dolać troszkę wody, aby był on bardziej płynny). Podczas procesu karmelizacji nie można niczym mieszać cukru!. Mieszamy tylko i wyłącznie potrząsając patelnią.
Następnie nabijamy ćwiartki jabłek na wykałaczki i maczamy we wcześniej przygotowanym karmelu. Oczywiście jeszcze ciepłym. Jeśli zdarzy się tak, że karmel nam zastygnie, to wystarczy go podgrzać ponownie. Na koniec posypujemy cynamonem.