Do góry

Desery Przepis na:

Jabłkowe lizaki w karmelu

Jabłkowe lizaki w karmelu

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 27

Dodano:

Odsłon: 265

Pyszny i piękny deser. Super pomysł na kinder party :)

Składniki

  • Jabłka 4 sztuki
  • Szklanka cukru
  • ¼ szklanki wody
  • Cytryna
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Myjemy i obieramy jabłka, pozbywamy się szypułek a następnie dzielimy na ćwiartki.

  2. Zagotowujemy wodę w garneczku, wyciskamy do niego sok z połowy cytryny i słodzimy wszystko około 2-3 łyżeczkami cukru. Wrzucamy do środka nasze jabłka. Gotujemy je około 5-8 minut na wolnym ogniu.

  3. Na patelnię wsypujemy resztę cukru i czekamy aż się skarmelizuje (można dolać troszkę wody, aby był on bardziej płynny). Podczas procesu karmelizacji nie można niczym mieszać cukru!. Mieszamy tylko i wyłącznie potrząsając patelnią.

  4. Następnie nabijamy ćwiartki jabłek na wykałaczki i maczamy we wcześniej przygotowanym karmelu. Oczywiście jeszcze ciepłym. Jeśli zdarzy się tak, że karmel nam zastygnie, to wystarczy go podgrzać ponownie. Na koniec posypujemy cynamonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń