Do góry

Desery Przepis na:

Jabłkowiec przekładany

Jabłkowiec przekładany

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 307

Dodano:

Odsłon: 6061

Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, orzeźwiających, kruchych jabłek i słodkiego, rozpływającego się w ustach biszkoptu. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 250g mąki 125g masła roślinnego 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru Trochę startej skórki cytrynowej
  • .
  • Ciasto biszkoptowe:
  • 3 jajka 3 łyżki cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do przeczenia
  • .
  • Do przekładania
  • 1kg jabłek 4 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki zmielonych orzechów 2 łyżki bułki tartej
  • .
  • Cukier puder
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jabłkowiec przekładany

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, schładzać przez pół godziny, wyłożyć nim tortownicę, tworząc podwyższenie do polowy wysokości boku blaszki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Gdy ciasto lekko się zarumieni wyjąć je z piekarnika, posypać bułką tartą połączoną z orzechami (połową), nałożyć pokrojone w cieniutkie plasterki jabłka, posypać cukrem, znów posypać bułką tartą z orzechami.
    Przygotować ciasto biszkoptowe – jajka ubić z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać mąki i proszek do pieczenia. Powstałym ciastem zalać jabłka. Blaszkę wstawić do piekarnika przestygniętego do 200 stopni. Piec na jasnozłoty kolor około 35-40 minut, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń