Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super aromatyczne, orzeźwiające ciasto na każdą okazję.
blaszka do pieczenia 24 x 35 cm, robot.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1808
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1808
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Składniki
Jabłka, pigwowiec umyć , jabłka obrać, wszystko utrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać 20 dag cukru, usmażyć. Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka, żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na puszysto z masłem i 18 dag cukru, dodać śmietanę 2 łyżki oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce około 1 godziny. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozwałkować ciasto i wyłożyć do blaszki, na nie jabłka z pigwą.
Wstawić do piekarnika i piec 25 minut. Białka ubić dodając szczyptę soli, ubijając dalej dodawać po łyżce cukru do wyczerpania, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić przygotowaną bezę.
Wstawić do piekarnika i piec około 1 godzinę , do suchego patyczka. Wystudzić. Śmietanę 30 % ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru, wymieszać z serkiem mascarpone , wyłożyć na ciasto.
Przykryć wystudzoną bezą.
Schłodzić około 4 godzin, podzielić na porcje.