Do góry

Desery Przepis na:

jabłkowy tort makowo-cynamonowy

jabłkowy tort makowo-cynamonowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2593

Dodano:

Odsłon: 1097

bardzo jesienny oprószony cukrem pudrem

Składniki

  • BLATY: 600 g mąki pszennej
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 jaja
  • 4 łyżki maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • KREM: 500 ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania utrwalacza do śmietany
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. JABŁKA <3

    4 jabłka
    4 łyżki cukru brązowego
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki cynamonu

    DEKORACJA

    cukier puder
    laski cynamonu

  2. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję jajo po jaju, ciągle mieszając – po każdym czekam, aż składniki dobrze się połączą. Dodaję jogurt grecki i miksuję.
    Mąkę przesiewam i mieszam z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia, sodą i makiem. Łyżką łączę z masą jogurtową, do dokładnego połączenia składników.

    Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

    Jabłka obieram, zachowując skórki. Kroję na mniejsze kawałki.
    Na patelni rozgrzewam masło. Podsmażam jabłka, zasypuję cukrem i cynamonem. Karmelizuję. Zdejmuję patelnię z ognia. Mąkę ziemniaczaną przesiewam na jabłka i mieszam intensywnie. Podgrzewam chwilę. Odstawiam na bok.

    Tortownice /2 rozmiary/ wykładam papierem do pieczenia i smaruję brzegi olejem. Wylewam ciasto.
    Na wierzchu mniejszej tortownicy układam paski skórek jabłkowych formując róże.

    W zależności od rozmiaru blachy piekę od około 25 do 45 minut – trzeba testować patyczkiem.
    Blaty studzę, przekrawam duży i odstawiam.

    Schłodzoną dobrze śmietanę ubijam krótko mikserem. Cukier puder przesiewam z utrwalaczami i cynamonem. Dodaję do śmietany i ubijam na najwyższych obrotach. Do sztywności. Wkładam do lodówki.

  3. Komponuję tort.
    Na połowę dużego blatu nakładam porcję jabłek. Smaruję kremem cynamonowym. Nakrywam drugą połówką ciasta. Dokładam trochę masy śmietanowej po bokach i okładam kremem cały blat.

    Na środek nakładam trochę jabłek.
    Mały blat układam na jabłkowym kleksie. Boki okładam kremem.

    Schładzam tort minimum 2 godziny w lodówce.

    Przed podaniem posypuję całość cukrem pudrem. Wierzch ozdabiam laskami cynamonu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń