Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jagielnik, ciasto z kaszy jaglanej to słodka propozycja dla fitmaniaków.
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 412
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 3098
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 521
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 14
Piernik długo dojrzewający przełożony konfiturą ze śliwek, w polewie czekolad...
Odsłon: 24
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 412
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 3098
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 521
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 14
Piernik długo dojrzewający przełożony konfiturą ze śliwek, w polewie czekolad...
Odsłon: 24
Składniki
Herbatniki oraz wiórki kokosowe umieszczamy w malakserze i miksujemy na pył. W rondlu rozpuszczamy tłuszcz, a następnie mieszamy go z ciastkami. Tak przygotowaną papkę wklepujemy na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia( dno i boki- boki niech będą wyższe niż rant tortownicy). Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.
Kaszę jaglaną umieszczamy na suchej patelni i prażymy kilka minut, często mieszając aby się nie przypaliła. Następnie przekładamy kaszę na sitko i zalewamy ją wrzątkiem. Ostrożnie otwieramy puszki z mlekiem kokosowym. Delikatnie oddzielamy śmietankę od wody kokosowej. Wodę kokosową umieszczamy w garnku, dodajemy do niej dwie szklanki mleka i przygotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Całość gotujemy około 20 minut na średnim ogniu. Mieszamy, aby kasza się nie przypaliła. Kiedy kasza się ugotuje odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy śmietankę kokosową, cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość blendujemy na gładką masę. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy formę do piekarnika. Pieczemy około 80 minut, aż masa się zetnie. Na górze utworzy się ” kożuszek”. Wyciągnąć z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy Jagielnik będzie już zimny wstawiamy go do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto można udekorować malinami i posypać cukrem pudrem.