Do góry

Desery Przepis na:

Jagielnik, ciasto z kaszy jaglanej

Jagielnik, ciasto z kaszy jaglanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1601

Dodano:

Odsłon: 7670

Jagielnik, ciasto z kaszy jaglanej to słodka propozycja dla fitmaniaków.

Składniki

  • SPÓD: opakowanie herbatników ok.200 g
  • 40g wiórków kokosowych
  • 80g rozpuszczonego oleju kokosowego lub pół kostki masła
  • MASA JAGLANA: 2 szklanki mleka
  • 2 puszki mleka kokosowego (800g)
  • nie wstrząśnięte, musi oddzielić się śmietanka od wody kokosowej
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 90 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Herbatniki oraz wiórki kokosowe umieszczamy w malakserze i miksujemy na pył. W rondlu rozpuszczamy tłuszcz, a następnie mieszamy go z ciastkami. Tak przygotowaną papkę wklepujemy na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia( dno i boki- boki niech będą wyższe niż rant tortownicy).
    Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.

  2. Kaszę jaglaną umieszczamy na suchej patelni i prażymy kilka minut, często mieszając aby się nie przypaliła. Następnie przekładamy kaszę na sitko i zalewamy ją wrzątkiem.
    Ostrożnie otwieramy puszki z mlekiem kokosowym. Delikatnie oddzielamy śmietankę od wody kokosowej.
    Wodę kokosową umieszczamy w garnku, dodajemy do niej dwie szklanki mleka i przygotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Całość gotujemy około 20 minut na średnim ogniu. Mieszamy, aby kasza się nie przypaliła. Kiedy kasza się ugotuje odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia.
    Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
    Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy śmietankę kokosową, cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość blendujemy na gładką masę.
    Masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy formę do piekarnika.
    Pieczemy około 80 minut, aż masa się zetnie. Na górze utworzy się ” kożuszek”.
    Wyciągnąć z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy Jagielnik będzie już zimny wstawiamy go do lodówki najlepiej na całą noc.

    Przed podaniem ciasto można udekorować malinami i posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń