Do góry

Desery Przepis na:

jagodowa panna cotta

jagodowa panna cotta

Autor:

Przepisów i artykułów: 518 Ocena: 17899

Dodano:

Odsłon: 1608

bardzo lubię ten deser i robię go często w przeróżnych wersjach

Składniki

  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 250 ml pełnego mleka
  • 150 g jagód
  • 80 g cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • do dekoracji: 200 g śmietany
  • 30% jagody
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Jagody zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko (nie jest to konieczne)

  2. Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier. Podgrzewać, mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać zmiksowane jagody; Zagotować i szybko zestawić z ognia.

  3. Następnie dodajemy namoczoną żelatynę i energicznie mieszamy. Mieszankę wlać do 4 szklanek. Odstawić do wystudzenia.

  4. Przed podaniem ubijamy śmietanę i podajemy ze schłodzoną panna cottą, całość dekorujemy jagodami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń