Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jagodowe buchty pod kruszonką"
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 256
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 21
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 256
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 21
Składniki
Mleko podgrzej, dodaj drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Odstaw na 15 min. Dodaj resztę przesianej mąki i cukru, maślankę, jajko, esencję waniliową, olej i sól. Zagnieć. Odstaw do wyrośnięcia.
2. Kruszonka: zimne masło, mąkę, orzechy i cukier zagnieć. Nadzienie: jagody posyp mąką i cukrem.
Z ciasta uformuj wałek, pokrój na 12 części. Z każdej uformuj placek, dodaj po łyżce jagód, zalep. Buchty ułóż na blasze zlepieniem do dołu jedna obok drugiej. Odstaw do wyrośnięcia.
Drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką. Piecz 20 min w 180°C.Źródło: Chwila dla Ciebie