Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jagodowe buchty pod kruszonką"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 38
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 131
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 89
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 38
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 131
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 89
Składniki
Mleko podgrzej, dodaj drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Odstaw na 15 min. Dodaj resztę przesianej mąki i cukru, maślankę, jajko, esencję waniliową, olej i sól. Zagnieć. Odstaw do wyrośnięcia.
2. Kruszonka: zimne masło, mąkę, orzechy i cukier zagnieć. Nadzienie: jagody posyp mąką i cukrem.
Z ciasta uformuj wałek, pokrój na 12 części. Z każdej uformuj placek, dodaj po łyżce jagód, zalep. Buchty ułóż na blasze zlepieniem do dołu jedna obok drugiej. Odstaw do wyrośnięcia.
Drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką. Piecz 20 min w 180°C.Źródło: Chwila dla Ciebie