Do góry

Desery Przepis na:

Jagodowe eklery

Jagodowe eklery

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1354

Dodano:

Odsłon: 403

Eklery które można jeść i jeść i nie można się od nich oderwać. Polecam wykorzystać mrożone owoce w sezonie kiedy nie mamy dostęp do świeżych. W karnawale do kawy będą idealne.

Składniki

  • eklery : 1 szklanka mąki
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • krem: 3/4 szklanki jagód zamrożonych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 400 ml śmietany kremówki 30 %
  • 3 łyżeczki czubate galaretki jagodowej
  • puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Do garnka wlewam wodę, dodaję sól, masło i zagotowuję. Wsypuję mąkę i mieszam energicznie. Na wolnym ogniu chwilę gotuję aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.Ciasto odstawiam do przestygnięcia. Do zimnego ciasta wbijam jajko i łączę mikserem.

  2. Następne jajko dodaję po chwili, i kolejne jak ciasto będzie połączone.

  3. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam za pomocą szprycy na papier do pieczenia słupki o długości ok 7 cm i szerokości 3 cm. Piekarnik nagrzewam do temperatury 190 stopni góra dół i piekę 25 minut. Odstawiam do ostygnięcia.


  4. Krem:

    Jagody przekładam do rondelka i chwilę gotuję aż się rozmrożą. Można wcześniej wyjąć je z lodówki i same się też rozmrożą. Miksuję blenderem i studzę. Galaretkę jagodową rozpuszczam w 4 łyżkach wody gorącej. Do miski wlewam schłodzoną śmietanę, dodaję galaretkę jagodową i ubijam na sztywno, dodaję też cukier puder.

  5. Krem przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na przekrojone eklery. Posypuję pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń