Do góry

Desery Przepis na:

Jagodowo-nektarynkowy jogurtowiec na zimno

Jagodowo-nektarynkowy jogurtowiec na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 148

Dodano:

Odsłon: 134

Pyszny, mocno owocowy jogurtowiec z jagodami i nektarynkami świetnie sprawdzi się na letni deser.

Składniki

  • herbatniki czekoladowe 150 g
  • masło stopione 70 g
  • Jagody 200 g
  • Cukier puder 4 łyżki
  • śmietana 30 % 250 ml
  • jogurt naturalny Grecki 200 g
  • Żelatyna 1 1/2 łyżki
  • woda gorąca 1/3 szklanki
  • Nektarynka 4 sztuki
  • Cukier puder 4 łyżki
  • śmietana 30 % 250 ml
  • jogurt naturalny Grecki 200 g
  • Żelatyna 1 1/2 łyżki
  • woda gorąca 1/3 szklanki
  • nektarynki do dekoracji
  • borówki lub jagody do dekoracji
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jagodowo-nektarynkowy jogurtowiec na zimno

Przygotowanie

  1. Herbatniki zmiksować na piasek w malakserze, dodać stopione masło, krótko zmiksować do powstania "mokrego piasku". Wysypać na dno tortownicy, wyrównać i lekko ubić np. łyżką. Wstawić do lodówki.

  2. Każdą porcję żelatyny rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody i przestudzić.
    Nektarynki umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Zblendować na pulpę. dodać cukier puder, śmietanę, jogurt i zmiksować. Jagody zblendować. Dodać cukier, śmietanę, jogurt i zmiksować krótko. Do każdej z warstw miksując dodawać cienką strużką porcję żelatyny. Warstwy wylewać na środek tortownicy naprzemiennie - raz jagodową, raz nektarynową - aż do wyczerpania składników. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń