Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukr...
Odsłon: 1440
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1029
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukr...
Odsłon: 1440
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1029
Składniki
Rozczyn 5 łyżek mleka, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki wymieszać odstawić w ciepłe miejsca na około 10 minut a by rozczyn ruszył.
Ciasto W tym czasie rozpuścić masło, podgrzać mleko- ale tylko aby delikatnie było ciepłe. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, można ubijać na parze wtedy ciasto będzie bardziej delikatne w smaku. Wszystkie składniki wsypać do miski dodać rozczyn i wyrabiać do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice, urywać małe kawałki ciasta i formować z nich placuszki na środek kłaść jagody następnie sklejać i formowacz w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone jagodzianki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.