Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie, pyszne jagodzianki, to jeden z obowiązkowych letnich przysmaków.
Drożdże razem z cukrem i mąką rozprowadzamy w ciepłym mleku. Odstawiamy do utworzenia się pianki.
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy jajko, żółtko, sól, mleko i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy, a następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i ponownie dokładnie zagniatamy (ciasto będzie dość rzadkie, ale takie właśnie ma być). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 45 minut).
Jagody mieszamy z cukrem i odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozpłaszczamy i umieszczamy na środku porcję jagód z cukrem. Zlepiamy i formujemy jagodzianki. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wyrośnięte jagodzianki smarujemy białkiem i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Ostudzone drożdżówki smarujemy lukrem przygotowanym z mleka i cukru pudru.
Pyszny i szybki posiłek jednogarnkowy idealny na obiad,ciepłą kolację lub jak...
Odsłon: 153
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 213
Marynowana czerwona kapusta to świetna surówka do obiadu albo sałatka na gril...
Odsłon: 101
Pyszny i szybki posiłek jednogarnkowy idealny na obiad,ciepłą kolację lub jak...
Odsłon: 153
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 213
Marynowana czerwona kapusta to świetna surówka do obiadu albo sałatka na gril...
Odsłon: 101
Składniki
Drożdże razem z cukrem i mąką rozprowadzamy w ciepłym mleku. Odstawiamy do utworzenia się pianki. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy jajko, żółtko, sól, mleko i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy, a następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i ponownie dokładnie zagniatamy (ciasto będzie dość rzadkie, ale takie właśnie ma być). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 45 minut).
Jagody mieszamy z cukrem i odstawiamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozpłaszczamy i umieszczamy na środku porcję jagód z cukrem. Zlepiamy i formujemy jagodzianki. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wyrośnięte jagodzianki smarujemy białkiem i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzone drożdżówki smarujemy lukrem przygotowanym z mleka i cukru pudru.
Przepisy Desery
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Desery
Jagodzianki
Desery
Grillowany ananas z karmelem z chili.
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 64
Proste ciasto z owocami
Do tego ciasta będą pasowały owoce np. jabłka, śliwki , jagody. Można posypać...
Odsłon: 63