Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie, pyszne jagodzianki, to jeden z obowiązkowych letnich przysmaków.
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 406
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 136
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 345
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2710
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 406
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 136
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 345
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2710
Składniki
Drożdże razem z cukrem i mąką rozprowadzamy w ciepłym mleku. Odstawiamy do utworzenia się pianki. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy jajko, żółtko, sól, mleko i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy, a następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i ponownie dokładnie zagniatamy (ciasto będzie dość rzadkie, ale takie właśnie ma być). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 45 minut).
Jagody mieszamy z cukrem i odstawiamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozpłaszczamy i umieszczamy na środku porcję jagód z cukrem. Zlepiamy i formujemy jagodzianki. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wyrośnięte jagodzianki smarujemy białkiem i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzone drożdżówki smarujemy lukrem przygotowanym z mleka i cukru pudru.