Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne mięciutkie bułeczki z jagodami. Pozostają miękkie nawet na drugi dzień.
ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić
do wyrośnięcia na 20 -30 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać jedno całe jajko i jedno żółtko (białko zostawić
do wysmarowania bułeczek). Następnie dodać szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn
i rozpuszczone letnie masło. Wyrobić gładkie ciasto.
Można to zrobić mikserem z hakami.
Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Jagody wymieszać z cukrem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części i uformować wałki.
Każdy wałek, podzielić na kilka części. Zależy jakiej wielkości chcecie bułeczki.
Ja zrobiłam 14 bułeczek.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć i ułożyć na nim łyżkę jagód, zlepić jak
pieroga i uformować bułeczkę.
Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch
posmarować białkiem.
Zostawić na 15 -20 minut do napuszenia.
Piec 20 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni.
Przestudzone bułeczki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Można też do białka, którym smarujecie bułki, dodać 2 łyżki cukru pudru.
Wtedy wierzch bułeczek będzie słodki, od razu po upieczeniu :)
Deser truskawkowy w formie musu truskawkowego zmieszanego z galaretką i zwień...
Odsłon: 158
Proste, smaczne, szybkie w przygotowaniu danie. Polecam.
Odsłon: 855
Mini beziki to świetny pomysł, gdy zostaną nam nadprogramowe białka. Łatwo je...
Odsłon: 21
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 60
Deser truskawkowy w formie musu truskawkowego zmieszanego z galaretką i zwień...
Odsłon: 158
Proste, smaczne, szybkie w przygotowaniu danie. Polecam.
Odsłon: 855
Mini beziki to świetny pomysł, gdy zostaną nam nadprogramowe białka. Łatwo je...
Odsłon: 21
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 60
Składniki
ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 -30 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać jedno całe jajko i jedno żółtko (białko zostawić do wysmarowania bułeczek). Następnie dodać szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn i rozpuszczone letnie masło. Wyrobić gładkie ciasto. Można to zrobić mikserem z hakami. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Jagody wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części i uformować wałki. Każdy wałek, podzielić na kilka części. Zależy jakiej wielkości chcecie bułeczki. Ja zrobiłam 14 bułeczek.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć i ułożyć na nim łyżkę jagód, zlepić jak pieroga i uformować bułeczkę.
Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować białkiem. Zostawić na 15 -20 minut do napuszenia. Piec 20 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni.
Przestudzone bułeczki można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Można też do białka, którym smarujecie bułki, dodać 2 łyżki cukru pudru. Wtedy wierzch bułeczek będzie słodki, od razu po upieczeniu :)
Przepisy Desery
Desery
Lody solony karmel według Ewy Wachowicz
Desery
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia
Desery
Pudding pistacjowy z truskawkami
Desery
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Lody solony karmel według Ewy Wachowicz
Lody o popularnym smaku solonego karmelu. Przygotowane na bazie kajmaku i sło...
Odsłon: 141
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia
Ciasto, które przygotowałam jest bardzo proste i smaczne. Nie wymaga dużo prz...
Odsłon: 221