Do góry

Desery Przepis na:

Jagodzianki

Jagodzianki

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 1347

Takie na raz, nieduże a mięciutkie i pyszniutkie!. Na śniadanie albo do popołudniowej kawy będą w sam raz. Po więcej przepisów oraz filmików krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube @smacznie_na_talerzu Serdecznie zapraszam!

Składniki

  • 250g mąki
  • 50g cukru
  • 21g drożdży
  • 100ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50g masła
  • 2 żółtka
  • KRUSZONKA:
  • 30g mąki
  • 30g masła
  • 15g cukru
  • DODATKOWO:
  • 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania bułeczek
  • ok. 150g jagód
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Jagodzianki

Przygotowanie

  1. Rozczyn:
    Do naczynia wsyp 1 łyżkę cukru, wkrusz drożdże i wymieszaj. Kiedy drożdże zaczną się rozpuszczać dodaj 1 łyżkę mąki oraz 3 łyżki letniego mleka. Połącz do uzyskania jednolitej masy. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut aż rozczyn zacznie pracować.

  2. CIASTO WŁAŚCIWE:
    W misie umieść pozostałą mąkę, zrób dołek. Dodaj rozczyn, cukier, cukier waniliowy, sól, żółtka oraz mleko. Wyrabiaj na najniższych obrotach. Pod koniec wlej rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiaj jeszcze ok 5minut. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1h do podwojenia objętości.

  3. Wszystkie składniki na kruszonkę umieść w miseczce i mieszaj dłonią aż zaczną powstawać grudki.
    Żółtko rozbełtaj z mlekiem.
    Jagody połącz ze skrobią ziemniaczaną.

  4. Na posypanym blacie mąką zagnieć ciasto kilka razy. Podziel na 6 równych części ( każda ok 80g). Rozpłaszcz na dłoni, nałóż ok 1 łyżkę jagód, sklej i uformuj bułeczki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie sklejeniem do dołu. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie posmaruj bułeczki rozbeltanym żółtkiem z mlekiem.
    Posyp kruszonką.
    Włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz ok 25min do zrumienienia.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń