Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie na raz, nieduże a mięciutkie i pyszniutkie!. Na śniadanie albo do popołudniowej kawy będą w sam raz. Po więcej przepisów oraz filmików krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube @smacznie_na_talerzu Serdecznie zapraszam!
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 157
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 732
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 794
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 157
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 732
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 794
Składniki
Rozczyn: Do naczynia wsyp 1 łyżkę cukru, wkrusz drożdże i wymieszaj. Kiedy drożdże zaczną się rozpuszczać dodaj 1 łyżkę mąki oraz 3 łyżki letniego mleka. Połącz do uzyskania jednolitej masy. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut aż rozczyn zacznie pracować.
CIASTO WŁAŚCIWE: W misie umieść pozostałą mąkę, zrób dołek. Dodaj rozczyn, cukier, cukier waniliowy, sól, żółtka oraz mleko. Wyrabiaj na najniższych obrotach. Pod koniec wlej rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiaj jeszcze ok 5minut. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1h do podwojenia objętości.
Wszystkie składniki na kruszonkę umieść w miseczce i mieszaj dłonią aż zaczną powstawać grudki. Żółtko rozbełtaj z mlekiem. Jagody połącz ze skrobią ziemniaczaną.
Na posypanym blacie mąką zagnieć ciasto kilka razy. Podziel na 6 równych części ( każda ok 80g). Rozpłaszcz na dłoni, nałóż ok 1 łyżkę jagód, sklej i uformuj bułeczki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie sklejeniem do dołu. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie posmaruj bułeczki rozbeltanym żółtkiem z mlekiem. Posyp kruszonką. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz ok 25min do zrumienienia. Smacznego!