Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, mięciutkie i delikatne w smaku drożdżowe ślimaki. maja same zalety, z wyjątkiem tego, że je się je bez opamiętania:). Ser kremowy, a jagody, jak to jagody, po prostu pyszne. Całość - niebo w gębie.
Wszystkie suche składniki ciasta połączyć ( ja użyłam drożdży suchych; jeśli stosujemy świeże należy zrobić wcześniej rozczyn ) i zamieszać
Do suchych składników dodać jajko ( jajka ), stopione masło i letnie mleko ( wlewać stopniowo ) oraz rozczyn, jeśli używamy drożdży świeżych. Dokładnie zagnieść i oprószyć mąką
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość
Przygotować ser. Użyłam gotowego sera do serników, więc odpadło mielenie. Do sera dodać żółtko, cukier i masło. Dokładnie wymieszać
Jagody przebrać i opłukać. Dokładnie odsączyć
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko wyrobić, a następnie podsypując mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 30x40 cm
Rozwałkowane ciasto posmarować masą serową, zostawiając wolne ok 0,5 cm od brzegów ciasta. Ser posypać jagodami
Całość zwinąć jak struclę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na ok 16 na ciasteczka przypominające ślimaki
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając miedzy nimi odstępy, bo drożdżówki jeszcze urosną. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Po podrośnięciu posmarować wierzch każdej bułeczki roztrzepanym jajkiem
Piec ok 25 minut w temperaturze 190 stopni. Jeszcze ciepłe posmarować lukrem. Lukru nie musimy ucierać. Wystarczy zmieszać dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny i gorąca wodą
Niebo w gębie, do tego niedrogie i szybciutko sie je przyrządza.
Odsłon: 8309
Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy...
Odsłon: 74
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 86
Placki z cukinii to niezwykle smaczna propozycja na lekki, pożywny obiad. Sta...
Odsłon: 548
Wieprzowina pieczona długo w niskiej temperaturze jest soczysta, aromatyczna...
Odsłon: 120
Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy...
Odsłon: 74
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 86
Placki z cukinii to niezwykle smaczna propozycja na lekki, pożywny obiad. Sta...
Odsłon: 548
Wieprzowina pieczona długo w niskiej temperaturze jest soczysta, aromatyczna...
Odsłon: 120
Składniki
Wszystkie suche składniki ciasta połączyć ( ja użyłam drożdży suchych; jeśli stosujemy świeże należy zrobić wcześniej rozczyn ) i zamieszać
Do suchych składników dodać jajko ( jajka ), stopione masło i letnie mleko ( wlewać stopniowo ) oraz rozczyn, jeśli używamy drożdży świeżych. Dokładnie zagnieść i oprószyć mąką
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość
Przygotować ser. Użyłam gotowego sera do serników, więc odpadło mielenie. Do sera dodać żółtko, cukier i masło. Dokładnie wymieszać
Jagody przebrać i opłukać. Dokładnie odsączyć
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko wyrobić, a następnie podsypując mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 30x40 cm
Rozwałkowane ciasto posmarować masą serową, zostawiając wolne ok 0,5 cm od brzegów ciasta. Ser posypać jagodami
Całość zwinąć jak struclę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na ok 16 na ciasteczka przypominające ślimaki
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając miedzy nimi odstępy, bo drożdżówki jeszcze urosną. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Po podrośnięciu posmarować wierzch każdej bułeczki roztrzepanym jajkiem
Piec ok 25 minut w temperaturze 190 stopni. Jeszcze ciepłe posmarować lukrem. Lukru nie musimy ucierać. Wystarczy zmieszać dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny i gorąca wodą
Przepisy Desery
Desery
Fale Dunaju
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Desery
Jagodzianki
Fale Dunaju
Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju
Odsłon: 171
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 140