Do góry

Desery Przepis na:

Jagodzianki na oleju

Jagodzianki na oleju

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 1631

Dodano:

Odsłon: 3090

Tradycyjnie co roku, kiedy pokażą się jagody, muszę zrobić jagodzianki. Polecam ten przepis. Bułeczki są miękkie i smaczne nawet na drugi dzień.

Składniki

  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g. drożdży
  • 1 kg. mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 żółtka ( białka zostawić do posmarowania bułek)
  • 1/2 szklanki oleju
  • Dodatkowo:
  • 400-500 g. jagód
  • 4-5 łyżek cukru
  • Lukier:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 8-9 łyżek cukru pudru
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Jagodzianki na oleju

Przygotowanie

  1. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Następnie wsypać mąkę i sól. Wbić jajka i żółtka. Wymieszać.
    Na koniec wlać olej i wyrobić, mikserem z hakami.
    Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.

  2. Jagody przebrać i umyć. Odcedzić na sitku.
    Następnie wsypać do miski i dodać cukier. Wymieszać.

  3. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
    Na wierzch też można posypać mąkę, żeby się nie kleiło.
    Ciasto podzielić na cztery części. Z każdej części uformować wałek i podzielić go na 6-7 kawałków.

  4. Każdy kawałek rozpłaszczyć i nałożyć łyżkę jagód. Zakleić i uformować bułeczkę.

  5. Gotowe bułki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wierzch posmarować białkiem.
    Zostawić na 15 minut do napuszenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20-25 minut.

  6. Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę i sok z cytryny.
    Stopniowo dodawać cukier puder i mieszać, do uzyskania gładkiego lukru.
    Przestudzone bułeczki polukrować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń