Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie co roku, kiedy pokażą się jagody, muszę zrobić jagodzianki. Polecam ten przepis. Bułeczki są miękkie i smaczne nawet na drugi dzień.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 204
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4000
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 370
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 954
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 204
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4000
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 370
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 954
Składniki
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę i sól. Wbić jajka i żółtka. Wymieszać. Na koniec wlać olej i wyrobić, mikserem z hakami. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Jagody przebrać i umyć. Odcedzić na sitku. Następnie wsypać do miski i dodać cukier. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Na wierzch też można posypać mąkę, żeby się nie kleiło. Ciasto podzielić na cztery części. Z każdej części uformować wałek i podzielić go na 6-7 kawałków.
Każdy kawałek rozpłaszczyć i nałożyć łyżkę jagód. Zakleić i uformować bułeczkę.
Gotowe bułki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem. Zostawić na 15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20-25 minut.
Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę i sok z cytryny. Stopniowo dodawać cukier puder i mieszać, do uzyskania gładkiego lukru. Przestudzone bułeczki polukrować.