Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie co roku, kiedy pokażą się jagody, muszę zrobić jagodzianki. Polecam ten przepis. Bułeczki są miękkie i smaczne nawet na drugi dzień.
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
Następnie wsypać mąkę i sól. Wbić jajka i żółtka. Wymieszać.
Na koniec wlać olej i wyrobić, mikserem z hakami.
Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Jagody przebrać i umyć. Odcedzić na sitku.
Następnie wsypać do miski i dodać cukier. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
Na wierzch też można posypać mąkę, żeby się nie kleiło.
Ciasto podzielić na cztery części. Z każdej części uformować wałek i podzielić go na 6-7 kawałków.
Każdy kawałek rozpłaszczyć i nałożyć łyżkę jagód. Zakleić i uformować bułeczkę.
Gotowe bułki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posmarować białkiem.
Zostawić na 15 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20-25 minut.
Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę i sok z cytryny.
Stopniowo dodawać cukier puder i mieszać, do uzyskania gładkiego lukru.
Przestudzone bułeczki polukrować.
Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych s...
Odsłon: 259
Rewelacyjna w smaku surówka z młodej kapusty, która przygotujecie w zaledwie...
Odsłon: 3060
Aromatyczna młoda kapusta z dodatkiem pieczarek to doskonała propozycja na le...
Odsłon: 875
Chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych? Przygotujcie to ciasto! Wygląda jak żó...
Odsłon: 1481
Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych s...
Odsłon: 259
Rewelacyjna w smaku surówka z młodej kapusty, która przygotujecie w zaledwie...
Odsłon: 3060
Aromatyczna młoda kapusta z dodatkiem pieczarek to doskonała propozycja na le...
Odsłon: 875
Chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych? Przygotujcie to ciasto! Wygląda jak żó...
Odsłon: 1481
Składniki
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę i sól. Wbić jajka i żółtka. Wymieszać. Na koniec wlać olej i wyrobić, mikserem z hakami. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Jagody przebrać i umyć. Odcedzić na sitku. Następnie wsypać do miski i dodać cukier. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Na wierzch też można posypać mąkę, żeby się nie kleiło. Ciasto podzielić na cztery części. Z każdej części uformować wałek i podzielić go na 6-7 kawałków.
Każdy kawałek rozpłaszczyć i nałożyć łyżkę jagód. Zakleić i uformować bułeczkę.
Gotowe bułki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem. Zostawić na 15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20-25 minut.
Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę i sok z cytryny. Stopniowo dodawać cukier puder i mieszać, do uzyskania gładkiego lukru. Przestudzone bułeczki polukrować.
Przepisy Desery
Desery
Szybkie ciasto bananowe z borówkami
Desery
Włoskie ciasto Margherita
Desery
Tort gryczany z bananami i truskawkami
Desery
Prosty placek z rabarbarem
Szybkie ciasto bananowe z borówkami
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 66
Włoskie ciasto Margherita
Szybkie i proste ciasto ucierane na każdą okazję. Na proszku, z odrobiną olej...
Odsłon: 74