Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie co roku, kiedy pokażą się jagody, muszę zrobić jagodzianki. Polecam ten przepis. Bułeczki są miękkie i smaczne nawet na drugi dzień.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 619
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1290
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458029
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1551
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2319
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 619
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1290
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458029
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1551
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2319
Składniki
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę i sól. Wbić jajka i żółtka. Wymieszać. Na koniec wlać olej i wyrobić, mikserem z hakami. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Jagody przebrać i umyć. Odcedzić na sitku. Następnie wsypać do miski i dodać cukier. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Na wierzch też można posypać mąkę, żeby się nie kleiło. Ciasto podzielić na cztery części. Z każdej części uformować wałek i podzielić go na 6-7 kawałków.
Każdy kawałek rozpłaszczyć i nałożyć łyżkę jagód. Zakleić i uformować bułeczkę.
Gotowe bułki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem. Zostawić na 15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20-25 minut.
Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę i sok z cytryny. Stopniowo dodawać cukier puder i mieszać, do uzyskania gładkiego lukru. Przestudzone bułeczki polukrować.