Do góry

Desery Przepis na:

Jagodzianki - proste i pyszne

Jagodzianki - proste i pyszne

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 20352

Dodano:

Odsłon: 7508

Pyszne i proste w wykonaniu jagodzianki. Idealne na deser.

Składniki

  • 550g mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • 7 łyżek cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • miseczka jagód, borówek
  • szczypta soli
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początek robimy rozczyn, wkruszamy do miseczki drożdże, dodajemy cukier i zalewamy kilkoma łyżkami mleka, obowiązkowo w temperaturze pokojowej – nigdy zimne! Czekamy 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie mąkę przesiewam do miski, robię na środku dołek i wlewam do niego rozczyn. Resztę mleka rozpuszczam razem z masłem i wlewam do dołka z rozczynem, dodaję sól i jajka. Wszystko zagniatam i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywam i odstawiam na godzinę.

  2. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Krótko je wyrabiam i dzielę na 12 części. ( Na pół, każdą połówkę na 3 części, i każdą z 6 części jeszcze raz na pół). Z każdego kawałka ciasta robię kulkę, spłaszczam ją na dłoni i na środek kładę sporą porcję jagód. Zlepiam bardzo dobrze brzegi i nadaję owalny kształt jagodziance.

  3. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, aby układać je łączeniem do dołu! Zostawiam je na pół godziny do ponownego podrośnięcia. następnie delikatnie smaruje pędzelkiem zanurzonym w mleku. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę około 15 – 20 minut – do zrumienienia.

  4. Wyjmuję, przenoszę na kratkę i pozostawiam do ostygnięcia. Gdy są już chłodne, lukruję je lub posypuję cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wmk 28 lutego 2019 Bardzo apetycznie wyglądają, przepis wypróbuję na przyjazd wnuków.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetpak 18 stycznia 2015 Długo szukałam przepisu na fajne drożdżówki. Znalazłam wczoraj właśnie ten. Zrobiłam drożdżówki, ale z marmoladą różaną. Wyszły pyszne. Przepyszne!!!
Polecam przepis :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 23 lipca 2014 Pięknie wszystko Aniu pokazałaś,bułeczki są bardzo apetyczne -)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 23 lipca 2014 Bardzo apetycznie wyglądają do kawusi przepyszne a przede wszystkim lukrowane

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń