Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne jagodzianki z kruszonką! Dzięki dużej ilości masła pozostają świeże i miękkie jeszcze na drugi dzień. Przepis na 15 jagodzianek. Zamiast jagód można użyć borówek amerykańskich:)
Rozczyn:
Świeże drożdże mieszamy razem z łyżką cukru,łyżką mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Gdy rozczyn jest gotowy odstawiamy go do wyrośnięcia na 10-15 minut. Gdy podwoi swoją objętość jest już gotowy.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, szczyptę soli i jajko. Na koniec dodajemy gotowy rozczyn i ciepłe mleko.
Całość mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy do chwili gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne (około5 minut). Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy je na około 15 części. Z każdej części uformować placek i i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagód lub borówek.
Każdy placek zlepić na pół i uformować na kształt jagodzianki.
Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem blaszce z piekarnika i odstawiamy na mniej więcej 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik: 180 st.C, grzałka górna i dolna, bez termoobiegu.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy po wierzchu jajkiem i posypujemy kruszonką***
Następnie wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut.
***Przepis na kruszonkę:
Składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść na konsystencje kruszonki:)
SMACZNEGO!!!
Krokiety z kapustą i pieczarkami, uwielbiane przez wielu smakoszy.
Odsłon: 10
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 209
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 181
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4449
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 106
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 209
Krokiety z kapustą i pieczarkami, uwielbiane przez wielu smakoszy.
Odsłon: 10
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 209
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 181
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4449
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 106
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 209
Składniki
Rozczyn: Świeże drożdże mieszamy razem z łyżką cukru,łyżką mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Gdy rozczyn jest gotowy odstawiamy go do wyrośnięcia na 10-15 minut. Gdy podwoi swoją objętość jest już gotowy.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, szczyptę soli i jajko. Na koniec dodajemy gotowy rozczyn i ciepłe mleko. Całość mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy do chwili gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne (około5 minut). Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy je na około 15 części. Z każdej części uformować placek i i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagód lub borówek. Każdy placek zlepić na pół i uformować na kształt jagodzianki. Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem blaszce z piekarnika i odstawiamy na mniej więcej 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik: 180 st.C, grzałka górna i dolna, bez termoobiegu.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy po wierzchu jajkiem i posypujemy kruszonką*** Następnie wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut. ***Przepis na kruszonkę: Składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść na konsystencje kruszonki:) SMACZNEGO!!!
Przepisy Desery
Desery
Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia
Desery
JOGUTOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Desery
Ciasto Letnia Fantazja
Desery
Owocowy deser lodowy gotowy w 30 sekund
Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 209
JOGUTOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Ciasto bez pieczenia - jogurtowiec na zimno z musem truskawkowym. Przygotowan...
Odsłon: 219