Do góry

Desery Przepis na:

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 124

Dodano:

Odsłon: 225

Przepyszne jagodzianki z kruszonką! Dzięki dużej ilości masła pozostają świeże i miękkie jeszcze na drugi dzień. Przepis na 15 jagodzianek. Zamiast jagód można użyć borówek amerykańskich:)

Składniki

  • Rozczyn:
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki ciepłego mleko
  • 1 łyżka mąki
  • 25 gram świeżych drożdży
  • Ciasto:
  • 500 gram mąki pszennej typ 500-550 (bułeczki wychodzą najlepiej z specialnej mąki do ciasta drożdżowego)
  • 50 gram cukru pudru
  • jajko
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 130 gram rozpuszczonego masła
  • kruszonka:
  • 60 gram masła
  • 120 gram mąki
  • 60 gram cukru pudru
  • +jagody lub borówki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Jagodzianki z kruszonką

Przygotowanie

  1. Rozczyn:
    Świeże drożdże mieszamy razem z łyżką cukru,łyżką mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Gdy rozczyn jest gotowy odstawiamy go do wyrośnięcia na 10-15 minut. Gdy podwoi swoją objętość jest już gotowy.

  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, szczyptę soli i jajko. Na koniec dodajemy gotowy rozczyn i ciepłe mleko.
    Całość mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy do chwili gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne (około5 minut). Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

  3. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy je na około 15 części. Z każdej części uformować placek i i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagód lub borówek.
    Każdy placek zlepić na pół i uformować na kształt jagodzianki.
    Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem blaszce z piekarnika i odstawiamy na mniej więcej 30 minut do wyrośnięcia.
    W tym czasie nagrzewamy piekarnik: 180 st.C, grzałka górna i dolna, bez termoobiegu.

  4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy po wierzchu jajkiem i posypujemy kruszonką***
    Następnie wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut.

    ***Przepis na kruszonkę:
    Składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść na konsystencje kruszonki:)

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń