Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne jagodzianki z kruszonką! Dzięki dużej ilości masła pozostają świeże i miękkie jeszcze na drugi dzień. Przepis na 15 jagodzianek. Zamiast jagód można użyć borówek amerykańskich:)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22665
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15012
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4776
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44952
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 670
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 756
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22665
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15012
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4776
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44952
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 670
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 756
Składniki
Rozczyn: Świeże drożdże mieszamy razem z łyżką cukru,łyżką mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Gdy rozczyn jest gotowy odstawiamy go do wyrośnięcia na 10-15 minut. Gdy podwoi swoją objętość jest już gotowy.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, szczyptę soli i jajko. Na koniec dodajemy gotowy rozczyn i ciepłe mleko. Całość mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy do chwili gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne (około5 minut). Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy je na około 15 części. Z każdej części uformować placek i i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagód lub borówek. Każdy placek zlepić na pół i uformować na kształt jagodzianki. Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem blaszce z piekarnika i odstawiamy na mniej więcej 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik: 180 st.C, grzałka górna i dolna, bez termoobiegu.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy po wierzchu jajkiem i posypujemy kruszonką*** Następnie wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut. ***Przepis na kruszonkę: Składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść na konsystencje kruszonki:) SMACZNEGO!!!