Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne mięciutkie bułeczki, wypełnione jagodami, posypane kruszonką i polane lukrem. Czego można chcieć więcej..... Powiem tylko, że zdecydowanie, są to najlepsze jagodzianki jakie do tej pory zrobiłam. Na drugi dzień, smakują tak samo dobrze jak po upieczeniu.
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4787
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 45
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4787
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 45
Składniki
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski, dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i zostawić na 10-15 minut. Następnie dodać mąkę, resztę cukru, sól, jajko, żółtko i roztopione i wystudzone masło. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Jagody umyć i osuszyć. Przełożyć do miseczki. Dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać. Składniki na kruszonkę wymieszać w misce i zagnieść palcami. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 9 równych części. Następnie spłaszczyć dłonią na placki. Na każdy placek wyłożyć pełną łyżkę jagód, a następnie skleić jak pieroga. Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Wygodnie nadziewa się bułki, układając placek ciasta na filiżance, tak jak na zdjęciu.
Gotowe bułeczki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem, a następnie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 25 minut.
Cukier puder wymieszać dokładnie z wodą, żeby powstał gładki lukier. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody. Wystudzone bułki polukrować.