Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne mięciutkie bułeczki, wypełnione jagodami, posypane kruszonką i polane lukrem. Czego można chcieć więcej..... Powiem tylko, że zdecydowanie, są to najlepsze jagodzianki jakie do tej pory zrobiłam. Na drugi dzień, smakują tak samo dobrze jak po upieczeniu.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2509
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1064
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1384
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2509
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1064
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1384
Składniki
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski, dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i zostawić na 10-15 minut. Następnie dodać mąkę, resztę cukru, sól, jajko, żółtko i roztopione i wystudzone masło. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Jagody umyć i osuszyć. Przełożyć do miseczki. Dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać. Składniki na kruszonkę wymieszać w misce i zagnieść palcami. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 9 równych części. Następnie spłaszczyć dłonią na placki. Na każdy placek wyłożyć pełną łyżkę jagód, a następnie skleić jak pieroga. Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Wygodnie nadziewa się bułki, układając placek ciasta na filiżance, tak jak na zdjęciu.
Gotowe bułeczki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem, a następnie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 25 minut.
Cukier puder wymieszać dokładnie z wodą, żeby powstał gładki lukier. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody. Wystudzone bułki polukrować.