Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Królowa lipcowych wypieków - jagodzianka....... Maślane drożdżowe ciasto, hojnie nadziane jagodami, obficie posypane kruszonką
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 200
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 286
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 287
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 200
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 286
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 287
Składniki
Składniki ciasta (oprócz masła) wyrabiać w misie miksera przez około 3-4 minuty. Następnie partiami dodawać roztopione masło i wyrabiać jeszcze 8-10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości.
Zrobić kruszonkę rozgniatając składniki widelcem lub palcami. Wstawić do lodówki.
Jagody wymieszać z cukrem pudrem i skrobią ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 8-10 kawałków. Porcje ciasta rozwałkować, nakładać jagody (po 3-4 łyżki), dokładnie zlepić.
Drożdżówki układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Jagodzianki posmarować mlekiem, posypać kruszonką. Piec przez 20 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem lub polukrować.