Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jajka z musem z groszku"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3598
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3598
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Składniki
Czas przygotowania: 20 minut. 1 porcja: 195 kcal. Cena porcji: 80 gr
Jajka włóż do lekko posolonej wody, doprowadź do wrzenia, po czym gotuj pod przykryciem około 8 minut. Odcedź, przestudź i obierz ze skorupki. Odłóż do wystudzenia.
Szalotkę obierz, bardzo drobno pokrój. Dymkę oczyść, wraz ze szczypiorkiem potnij na kawałeczki. Plasterki szynki pokrój w grube paski. Z zupełnie zimnych jajek zetnij wierzchy, delikatnie wyjmij żółtka (uważając przy tym, aby nie uszkodzić białek).
Odetnij też plasterek białka od spodu, by jajeczka stały stabilnie na półmisku.
Groszek osacz, zmiksuj, ew. dodatkowo przetrzyj przez sitko. Piure utrzyj na gładką masę z żółtkami. Do masy domieszaj szalotkę oraz dymkę. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Mus groszkowy nałóż do białek. Na każdym połóż po kilka paseczków szynki i przykryj wcześniej odciętymi wierzchami.Źródło: Tina