Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz przepisu na ciasto, które będzie nadawać się na każdą okazję? Jeśli tak, ten przekładany biszkopt z owocami jest idealny!
Mikser, blaszka 25x25, papier do pieczenia
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 23
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 37
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 90
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 292
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 23
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 37
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 90
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 292
Składniki
Przygotowanie ciasta rozpocznij od biszkoptu. Wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Białka oddziel od żółtek i wraz z cukrem pudrem ubij na sztywną pianę. Pod koniec, do masy zacznij dodawać po jednym żółtku, miksuj do momentu połączenia się składników. Do ubitych jajek dodawaj porcjami mąki i dokładnie mieszaj. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem i piecz przez 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia, zimne przekrój na dwa blaty.
Herbatę zaparz.
Krem budyniowy. Do garnka wlej 500 ml mleka i zagotuj. W pozostałej części płynu rozpuść budyń, tak , aby nie było żadnych grudek. Następnie do gotującego się mleka wlej rozpuszczone budynie i przez chwilę trzymaj na ogniu cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć wyłącz palnik i odstaw do wystygnięcia. Zimny budyń zmiksuj wraz z masłem i sokiem z cytryny.
Warstwa owocowa. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, gdy przestygną dodaj owoce leśne, całość włóż na kilka minut do lodówki.
Blat biszkoptu ułóż na spodzie blaszki, nasącz go herbatą. Wyłóż na niego równomiernie krem budyniowy i galaretkę. Na wierzch połóż drugi blat i nasącz herbatą.
Przygotuj masę śmietanową. Ser mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę i zmieszaj razem z serem. Masę rozsmaruj na wierzchu ciasta.