Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz przepisu na ciasto, które będzie nadawać się na każdą okazję? Jeśli tak, ten przekładany biszkopt z owocami jest idealny!
Mikser, blaszka 25x25, papier do pieczenia
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 373
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 373
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Przygotowanie ciasta rozpocznij od biszkoptu. Wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Białka oddziel od żółtek i wraz z cukrem pudrem ubij na sztywną pianę. Pod koniec, do masy zacznij dodawać po jednym żółtku, miksuj do momentu połączenia się składników. Do ubitych jajek dodawaj porcjami mąki i dokładnie mieszaj. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem i piecz przez 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia, zimne przekrój na dwa blaty.
Herbatę zaparz.
Krem budyniowy. Do garnka wlej 500 ml mleka i zagotuj. W pozostałej części płynu rozpuść budyń, tak , aby nie było żadnych grudek. Następnie do gotującego się mleka wlej rozpuszczone budynie i przez chwilę trzymaj na ogniu cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć wyłącz palnik i odstaw do wystygnięcia. Zimny budyń zmiksuj wraz z masłem i sokiem z cytryny.
Warstwa owocowa. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, gdy przestygną dodaj owoce leśne, całość włóż na kilka minut do lodówki.
Blat biszkoptu ułóż na spodzie blaszki, nasącz go herbatą. Wyłóż na niego równomiernie krem budyniowy i galaretkę. Na wierzch połóż drugi blat i nasącz herbatą.
Przygotuj masę śmietanową. Ser mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę i zmieszaj razem z serem. Masę rozsmaruj na wierzchu ciasta.