Do góry

Desery Przepis na:

Jasny biszkopt - idealna baza do tortów i ciast z kremem

Jasny biszkopt - idealna baza do tortów i ciast z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 360 Ocena: 3891

Dodano:

Odsłon: 5490

Biszkopt, który zawsze wychodzi! Jest tylko jedna zasada ILE JAJEK TYLE ŁYŻEK CUKRU I MĄKI np. 2 jajka, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki lub 6 jajek, 6 łyżek cukry i 6 łyżek mąki. Przepis z 4 jajek spokojnie wystarczy na mały tort lub na ciasto z kremem ;)

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (OPCJONALNIE)
  • opakowanie cukru wanilinowego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

  2. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając.

  3. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając.

  4. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub mikserem na najniższych obrotach, krótko, tylko do momentu połączenia składników.

  5. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 4 jajek powinien być gotowy po około 15 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Możemy go użyć do tortu lub posmarować masą ułożyć owoce i zaleć galaretką. Jest prosty i pyszny.

  6. A co zrobić, żeby nasz biszkopt nie opadł po upieczeniu?

    Proste, wystarczy zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze gorący, rzucić nim raz lub dwa razy z wysokości około 50 cm na płaską powierzchnię.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń