Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt, który zawsze wychodzi! Jest tylko jedna zasada ILE JAJEK TYLE ŁYŻEK CUKRU I MĄKI np. 2 jajka, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki lub 6 jajek, 6 łyżek cukry i 6 łyżek mąki. Przepis z 4 jajek spokojnie wystarczy na mały tort lub na ciasto z kremem ;)
Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając.
Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając.
Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub mikserem na najniższych obrotach, krótko, tylko do momentu połączenia składników.
Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 4 jajek powinien być gotowy po około 15 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Możemy go użyć do tortu lub posmarować masą ułożyć owoce i zaleć galaretką. Jest prosty i pyszny.
A co zrobić, żeby nasz biszkopt nie opadł po upieczeniu?
Proste, wystarczy zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze gorący, rzucić nim raz lub dwa razy z wysokości około 50 cm na płaską powierzchnię.
Smacznego:)
Wiem,że sezon truskawkowy w pełni, ale czasem ma się ochotę na coś innego. Po...
Odsłon: 1419
Ciasto kokosowe obowiązkowe na wszystkie specjalne okazje. Między innymi na z...
Odsłon: 17003
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7830
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2120
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30015
Propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek i pietruszki z...
Odsłon: 5039
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7830
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2120
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30015
Propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek i pietruszki z...
Odsłon: 5039
Składniki
Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając.
Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając.
Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub mikserem na najniższych obrotach, krótko, tylko do momentu połączenia składników.
Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 4 jajek powinien być gotowy po około 15 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Możemy go użyć do tortu lub posmarować masą ułożyć owoce i zaleć galaretką. Jest prosty i pyszny.
A co zrobić, żeby nasz biszkopt nie opadł po upieczeniu? Proste, wystarczy zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze gorący, rzucić nim raz lub dwa razy z wysokości około 50 cm na płaską powierzchnię. Smacznego:)
Przepisy Desery
Desery
Jabłka w biszkopcie
Desery
Lody cappuccino
Desery
Placki z serka waniliowego
Desery
Rurki z kremem
Jabłka w biszkopcie
Wspaniały deser dla wszystkich. Polecam ten przepis.
Odsłon: 117
Lody cappuccino
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady s...
Odsłon: 370