Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt, który zawsze wychodzi! Jest tylko jedna zasada ILE JAJEK TYLE ŁYŻEK CUKRU I MĄKI np. 2 jajka, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki lub 6 jajek, 6 łyżek cukry i 6 łyżek mąki. Przepis z 4 jajek spokojnie wystarczy na mały tort lub na ciasto z kremem ;)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22553
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14859
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4656
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44386
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 616
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 634
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22553
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14859
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4656
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44386
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 616
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 634
Składniki
Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając.
Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając.
Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub mikserem na najniższych obrotach, krótko, tylko do momentu połączenia składników.
Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 4 jajek powinien być gotowy po około 15 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Możemy go użyć do tortu lub posmarować masą ułożyć owoce i zaleć galaretką. Jest prosty i pyszny.
A co zrobić, żeby nasz biszkopt nie opadł po upieczeniu? Proste, wystarczy zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze gorący, rzucić nim raz lub dwa razy z wysokości około 50 cm na płaską powierzchnię. Smacznego:)