Do góry

Desery Przepis na:

Jelenie Różki

Jelenie Różki

Autor:

Przepisów i artykułów: 567 Ocena: 4966

Dodano:

Odsłon: 5115

Obyczajem staropolskim jest smażenie w karnawale Faworków, ale czasami można coś zmienić.

Składniki

  • 2 szk. mąki pszennej
  • ½ szk. cukru pudru + do posypki
  • 5 dag masła
  • 2 żółtka + 3 jajka
  • ¾ szk. śmietany
  • Olej do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier puder.

  2. 2. Dodajemy masło.

  3. 3. Wbijamy jajka.

  4. 4. Dodajemy śmietanę.

  5. 5. Staranie zagniatamy ciasto.

  6. 6. Rozwałkowujemy ciasto i kroimy prostokąty.

  7. 7. Każdy taki prostokąt nacinamy ukośnie z obu stron.

  8. 8. Smażymy w gorącym oleju na złoty kolor.

  9. 9. Usmażone i osączone na bibule Różki przekładamy na naczynie i posypujemy cukrem pudrem.
    10. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 stycznia Po weekendowym wypoczynku, bo chyba już nie walce ze śniegiem ;), powrót w jakże smacznym stylu :D
Uwielbiam faworki itp. chrupanki, a te różki, aż kuszą, by je zjeść do ostatka, pycha :)
Żebym nie zapomniał, 6+ :D
Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń