Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy trzeba pożegnać się na wiele miesięcy z owocami sezonowymi, przychodzi czas na dynię. Smakowity jesieniak z kruszonką w niczym nie ustępuje letniemu wariantowi z truskawkami!
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 9
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 9
Składniki
Umieść sypkie składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) na kruche ciasto na stolnicy. Dodaj żółtka i pokrojone w kostkę masło. Zagnieć na gładkie ciasto. Gotowe podziel na dwie równe części, owiń folią spożywczą i odłóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Umieść w misce sypkie składniki na kruszonkę. Dodaj pokrojone drobno masło. Połącz składniki ze sobą, rozcierając palcami (nie zagniataj!) – do uzyskania drobnych grudek. Odstaw do lodówki.
Podziel dynię na kawałki, usuń miękisz i pestki (pozostaw skórkę). Upiecz do miękkości (przez 20-30 minut) w piekarniku nagrzanym do 180°C (nie wyłączaj piekarnika po upieczeniu dyni). Oddziel miąższ przestudzonej dyni od skórek i zblenduj go na gładką masę.
Odmierz 500 g dyni (resztę wykorzystaj do innych celów). Zmiksuj z przyprawami, mlekiem skondensowanym i jajkami. Dodaj posiekane drobno orzechy i dosłodź do smaku.
Rozwałkuj jedną porcję ciasta na gruby placek i wyłóż nim dno tortownicy o średnicy 24-26 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika na 15 minut. W ten sam sposób wypiecz drugą porcję ciasta.
Przełóż blaty ciasta kruchego masą dyniową. Przysyp kruszonką. Wstaw do piekarnika na 25 minut.