Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jesienna zapiekanka"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
ok. 75 minut
Dynię rozciąć, oczyścić z pestek i włókien. Odciąć miąższ od skóry i drobno go pokroić. Por oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej połowę cebuli. Dodać czosnek i plasterki pora. Dołożyć dynię. Warzywa podlać 500 ml wody. Wsypać fix do sosu bolońskiego i, mieszając, gotować 5 minut. Papryczkę chili oczyścić z pestek i posiekać.
Mielone mięso wymieszać z chili, resztą cebuli oraz koncentratem pomidorowym i mlekiem. Wbić jajko. Masę przyprawić solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszać.
Makaron cannelloni ugotować we wrzącej, osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Mozzarellę pokroić w plasterki. Makaronowe rurki napełnić mięsną masą. Żaroodporną formę (16x25x6 cm) posmarować tłuszczem. Na spód wylać trochę sosu dyniowego. Ułożyć na nim cannelloni z mięsem. Zalać pozostałym sosem.
Wierzch przykryć plasterkami mozzarelli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 40 minut.Źródło: Życie na gorąco