Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pysznie i sezonowo. Takie drożdżówki mozemy zabrać do szkoły, pracy ...
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3819
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414634
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2359
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3819
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414634
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2359
Składniki
Składniki na 12 dużych drożdżówek Do mleka wkruszyć drożdże i wsypać cukier, wymieszać, dodać dwie łyzki mąki. Zamieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Do wyrośnietego zaczynu wbić jajka, wymieszać. Następnie wsypać przesiana mąkę i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania, czyli po ok. 10 minutach stopniowo dolewać roztopione masło. Wyrobic ciasto, aż zrobi się gładkie i sprężyste. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 50 minut. Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, aby odparować go z pęcherzyków. Rozwałkować na duży prostokąt. Nałożyć masę składającą się z jabłek i konfitury dyniowej. Ciasto zwinąc w rulon. Ostrym nożem kroimy krążki na szer. 3 cm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej gotowe krążki ciasta. Pieczemy 40 minut 160* opcja dół.