Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulchniutkie ciasto z pysznym i rozgrzewającym musem jabłkowym z imbirem kandyzowanym. Trochę ręcznych robótek a domownicy, rodzina i znajomi chętnie skosztują. Taki słodki koszyczek może być też świetnym prezentem.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34680
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 913
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 359
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3993
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34680
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 913
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 359
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3993
Składniki
Ciasto Mleko lekko podgrzewamy i mieszamy z jogurtem. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozcieramy z cukrem i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ucieramy żółtka z cukrami do białości. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem i olejem. Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto. Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką. MUS jabłkowy z imbirem. Obrane jabłka kroimy w kostkę,skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pokrojony imbir i dusimy do rozpadnięcia się jabłek. Pierwsze 5 minut dusimy pod pokrywką potem bez i często mieszamy. Powinny dobrze odparować.. Studzimy.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy 170 g i rozwałkowujemy spodnią część koszyczka, u mnie wysokość 16 cm . Spód koszyczka przekładamy na blaszkę z papierem. Z ciasta odrywamy 200 g i wałkujemy w rulon długości 50 cm i lekko spłaszczamy. Pasek ciasta umieszczamy półkoliście nad spodem tworząc rączkę. Pasek nacinamy na całej długości i podwijamy tworząc wałek. Na spód koszyka nakładamy jabłka, boki zostawiamy wolne. Ja nałożyłam 230 g jabłek.
Z ciasta odrywamy 300 g, wałkujemy wierzch koszyka i nakładamy ciasto na spód. Boki podwijamy pod spód koszyka. Odrywamy z ciasta 170 g i wałkujemy placki na jabłka i listki. Robimy 4 dość grube placki, nadziewamy jabłkami i zwijamy jak bułki. Na listki ciasto wałkujemy cieniutko. Na winogrona bierzemy trochę ciasta i wałkujemy małe kuleczki. Wszystko rozkładamy na koszyczku. Na wierzchu robimy dziurki i paseczki imitujące fakturę splotu. W jabłuszka wbijamy goździki, przykrywamy na 20 minut do podrośnięcia.
Pieczemy 10 minut w 180 C, potem ok. 16 minut w 170 C. Po wyjęciu jeszcze ciepłe ciasto smarujemy mlekiem. PS. Ja robiłam wielkie wypieki z 1 kilograma ciasta. Piekłam bułki, inne ciasto i ten koszyk, więc może zostać Wam trochę ciasta lub musu. Ale zawsze możecie dorobić bułeczki a mus wykorzystać do wszystkiego, jest pyszny.