Do góry

Desery Przepis na:

Jesienny tort duszkowy

Przepis dnia 2018-10-23
Jesienny tort duszkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1173

Dodano:

Odsłon: 2026

3 lata minęły jak jeden dzień, można rzecz to właśnie 18 Października został postawiony blog i tak się zaczęło, dlatego starałem się zrobić coś wyjątkowego i myślę, że sprostałem temu zadaniu ;)

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • pulpa z 2 dojrzałych mango
  • 250g mascarpone
  • 150g cukru lub kilka łyżek karmelu(smak sprawdzać na bieżąco)
  • 200g truskawek
  • 200g malin
  • 150g śliwek węgierek
  • 100g cukru
  • 3 łyżeczki agaru
  • 250g mascarpone
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 150g cukru
  • 70g zimnego masła
  • 100ml śmietanki kremówki 30%
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 białka
  • 100g cukru
  • kilka kropel barwnika czarnego food colour
  • 200g białej czekolady
  • 75g śmietanki 30%
  • 40g masła
  • kilka kropel czarnego barwnika
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Jesienny tort duszkowy

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy te drugie na sztywną pianę. Dosypujemy cukier partiami, gdy piana będzie ubita na sztywno. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy do rantu. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

    Po wystygnięciu dzielimy ciasto na 4 blaty. Składamy w rancie. Biszkopty nasączamy ciemnym rumem. Pulpę z mango miksujemy z mascarpone i z ostudzonym solonym karmelem. Wykładamy na spód, przykrywamy blatem. W rondelku zagotowujemy wszystkie owoce, dodajemy agar i blendujemy na gładką masę, przelewamy przez sito, w celu pozbycia się pestek z malin. Przykrywamy kolejnym blatem. Miksujemy masło z orzechowe z mascarpone i cukrem pudrem. Wykładamy i przykrywamy ostatnim blatem. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę do ostudzenia i stężenia mas. Zabieramy się za karmel, do rondelka wsypujemy cukier i obserwujemy mieszając aby się nie przypalił. Następnie dodajemy masło, karmel będzie bardzo parował i zbije się, mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję. Dolewamy śmietankę i powtarzamy krok, na koniec wsypujemy sól i przyprawy korzenne. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do zgęstnienia. Wszystkie składniki (oprócz barwnika) tynku wkładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej masy, wtedy dodajemy barwnik i odstawiamy do lodówki najlepiej patrzyć co 20 minut, czy masa już nadaje się do rozsmarowywania. Tort smarujemy z wierzchu dookoła tynkiem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Zabieramy się za duszki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, najlepiej po łyżce i ubijamy do momentu aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezę przekładamy do rękawa i wyciskamy na blachę. Suszymy godzinę w piekarniku 100 stopni i przy uchylonych drzwiczkach kolejne 40 minut. Bierzemy wykałaczkę i maczamy koniec, rysujemy oczka i buzię duszków. Wylewamy karmel na wierzch i staramy się zrobić drobne strużki. Dekorujemy duszkami i popcornem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń