Do góry

Desery Przepis na:

Jeżyk z nutką czekolady

Jeżyk z nutką czekolady

Autor:

Przepisów i artykułów: 578 Ocena: 5211

Dodano:

Odsłon: 4402

Ciasto bez pieczenia z wiórkami czekolady, spód z ulubionych ciastek Jeżyków, pyszna masa śmietankowa oraz kolorowe galaretki.

Składniki

  • 2 śmietany 36 %
  • 2 serki mascarpone
  • 2 galaretki zielone
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 2 galaretki niebieskie
  • 2 śnieżki na mleko
  • 2 opakowania jeżyków
  • 2 ½ czekolady mleczne ciemne
  • ½ czekolady mlecznej białej ( dekoracja)
  • Kilka winogron
  • ½ kostki masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymiary Tortownicy:
    - szerokość 24 cm,
    - długość 24 cm,
    - wysokość całkowita 8 cm,

  2. 1. Galaretki (zieloną, przezroczystą) rozpuszczamy w szklance gorącej wody a niebieską w 1 ½ szklance gorącej wody. Niebieska galaretka ma całkowicie stężeć a pozostałe tylko lekko chłodzimy.

  3. 2. Masło rozpuszczamy i studzimy.

  4. 3. Ciasta jeżyki kruszymy i łączymy z masłem, wykładamy na dno tortownicy.

  5. 4. Śmietanę ubijamy, następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder, galaretkę przezroczystą i chwilę miksujemy.

  6. 5. Niebieską galaretkę kroimy w kostkę i łączymy z masą, dodajemy winogrona i lekko mieszamy łyżką dokładnie w celu połączenia składników.

  7. 6. Masę wylewamy na ciastka, na chwilę wstawiamy do lodówki.

  8. 7. W tym czasie robimy drugą masę, mleko wlewamy do naczynia, wsypujemy śnieżki i ubijamy.
    8. Wlewamy zieloną galaretkę i chwilę miksujemy.

  9. 9. 2 czekolady ciemne drobno kroimy i łączymy z masą.

  10. 10. Masę wylewamy na masę serową.

  11. 11. Wierzch ciasta dekorujemy startą na tarce czekoladą biała oraz ciemną.
    12. Ciasto gotowe. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń