Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowce z nutką ajerkoniaku

Jogurtowce z nutką ajerkoniaku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Jogurtowce z nutką ajerkoniaku"

Składniki

  • 1 szkl. mąki tortowej
  • po 1/2 szkl. mleka i wody
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • szczypta soli. Krem: 40 dag jogurtu greckiego
  • 300 ml śmietany 30 proc
  • 3 łyżki ajerkoniaku
  • po 3 łyżeczki cukru pudru i wanilinowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • owoce do dekoracji kremu
  • np. maliny lub ciemne winogrona
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przesiej mąkę. Mleko zagotuj z wodą, masłem, cukrem i solą. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia i wsyp mąkę. Energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ponownie podgrzej przez 3–4 minuty, ciągle mieszając. Przełóż do miski, miksuj, dodając po jednym jajku. Kolejne jajko wbijaj dopiero, gdy poprzednie połączy się z ciastem.

  2. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj (za pomocą szprycy z grubą końcówką) po porcji ciasta. Piecz w 200 st. przez ok. 25 minut. Zostaw ptysie na kratce do całkowitego wystygnięcia.

  3. Jogurt połącz z cukrami. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, połącz z jogurtem i ajerkoniakiem. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach ciepłej wody i wlej cienkim strumieniem do kremu. Wymieszaj.

  4. Ptysie poprzekrawaj. Spody napełnij kremem. Ułóż owoce (winogrona przekrój i wypestkuj). Przykryj wierzchami, oprósz cukrem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń