Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 887

Dodano:

Odsłon: 17158

Jest mięciutkie (nawet następnego dnia), wilgotne, puszyste, z cudowną maślaną kruszonką i kwaśnymi kawałkami rabarbaru, które przełamują słodycz. Jest pyszne!

Składniki

  • 300g mąki
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 200ml jogurtu greckiego lub śmietany 12%
  • 100ml oleju rzepakowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 szklanki pokrojonego rabarbaru
  • Kruszonka:
  • 80g masła
  • 80g cukru
  • 2/3 szklanki mąki
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Przygotowanie

  1. Jajka roztrzepać z cukrem, jogurtem, olejem i skórką z cytryny.
    Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Dodać rabarbar i ponownie wymieszać.
    Składniki kruszonki rozetrzeć palcami.

  2. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać kruszonką.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka.
    Studzić najpierw w formie, a następnie przenieść na kratkę.
    Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
    Można również upiec muffinki, wykładając ciasto do foremek z papilotkami. Czas pieczenia wyniesie 20-25 minut.
    Udanych wypieków!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 23 maja 2017 Ciasto smaczne, fajnie przełamuje kwaśny smak rabarbaru. Proste, szybkie, nieskomplikowane.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń