Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką
Propozycja na klasyczny obiad. Zapraszam.
Odsłon: 107
libańska odmiana sałatki warzywnej z z naszą ulubioną kaszą kuskus, idealna p...
Odsłon: 1048
Młode ziemniaki, same w sobie są pyszne, ale te z cebulką i te najmniejsze są...
Odsłon: 86
Prosty i szybki mus jabłkowy. Idealny na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Odsłon: 60
Propozycja na klasyczny obiad. Zapraszam.
Odsłon: 107
libańska odmiana sałatki warzywnej z z naszą ulubioną kaszą kuskus, idealna p...
Odsłon: 1048
Młode ziemniaki, same w sobie są pyszne, ale te z cebulką i te najmniejsze są...
Odsłon: 86
Prosty i szybki mus jabłkowy. Idealny na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Odsłon: 60
Składniki
Na początek przygotować kruszonkę. Do miski przełożyć wszystkie składniki: zimne masło, cukier oraz mąkę. Wszystko razem rozcierać przez palce do momentu powstania kruszonki. Następnie schłodzić w lodówce. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i mieszamy trzepaczką. Dodajemy jogurt, olej wszystko razem krótko mieszamy. Następnie przesiewamy partiami mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem wymieszać łyżką lub trzepaczką najkrócej jak to możliwe. Masa nie musi być jednolita, ważne aby nie było widać suchej mąki. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia( 32x22 cm). Na wierzch ułożyć połówki truskawek. Na koniec posypać kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 40 minut. Smacznego!