Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowiec z galaretką o dwóch smakach

Jogurtowiec z galaretką o dwóch smakach

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 2896

Dodano:

Odsłon: 5992

Delikatny jogurtowiec z galaretką o dwóch smakach. Bez pieczenia, na spodzie z biszkoptów, kwaskowo- orzeźwiający. W jednej z galaretek jest brzoskwinia zmiksowana i pokrojona na kawałeczki. A na wierzchu kleksy bitej śmietany.

Składniki

  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 150 masła
  • 2 duże jogurty( u mnie jeden typu greckiego)
  • 6 płatków żelatyny
  • woda do namoczenia żelatyny
  • 2 galaretki o 2 różnych smakach np. cytrynowa i brzoskwiniowa
  • 75 g cukru pudru
  • sok z jednej limonki
  • 2- 3 brzoskwinie
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • limonka do dekoracji
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 200 g biszkoptów drobno pokruszyć. Najlepiej jest użyć do tego celu woreczka na mrożonki. Włożyć do niego biszkopty i dobrze zamknąć. Następnie przy pomocy wałka pokruszyć ciastka na piasek. Masło rozpuścić i połączyć z biszkoptami. Foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pokruszone biszkopty wysypać na foremkę i rękami lub przy pomocy łyżki wyrównać. Foremkę nakryć i wstawić na godzinę do lodówki.

  2. Dwie galaretki rozpuścić osobno, każdą w 200 ml wody. Żelatynę namoczyć. Dwa duże jogurty przełożyć do miski. Wsypać puder cukier i sok z limonki i wymieszać. Żelatynę dobrze wycisnąć i rozpuścić w rondelku. Dodać powoli 3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać. Następnie dodać resztę masy. Wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć.

  3. W tym czasie zmiksować 2 brzoskwinie i dodać do jednej z galaretek np. brzoskwiniowej. Trzecią brzoskwinię obrać ze skórki, pokroić w kostkę i również dodać do tej galaretki. Śmietankę ubić na bitą. Gdy masa jogurtowa zacznie powoli się ścinać, dodać ubitą śmietanę. Wylać masę na ciasteczkowy spód, a potem dodać obie gęstniejące galaretki. Zamieszać widelcem i spróbować zrobić marmurkowy wzorek. Torcik wstawić na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i kawałeczkami limonki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń