Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowania. To gruba warstwa delikatnej, słodkiej pianki, wymieszanej z kostkami galaretek i wylanej na warstwie biszkoptów, a na górze – sezonowe owoce. Jest pyszne! A co najważniejsze nie trzeba go piec.
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 62
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 52
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 62
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 52
Składniki
Dwie galaretki rozpuścić w osobnych, płaskich, naczyniach, każdą w 400ml wody. Zostawić do zastygnięcia (galaretki najlepiej włożyć na parę godzin lub na całą noc do lodówki, aby dobrze stężały). Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę. Trzecią galaretkę rozpuścić w 300ml wody, pozostawić do wystygnięcia. Żelatynę roztopić w podgrzanym mleku, wystudzić. Tortownicę o średnicy około 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami, a na nich ułożyć połowę galaretek. Jogurt utrzeć z cukrem pudrem, można dodać syrop zmieniając smak jogurtowca. Następnie dodać przestudzone mleko z żelatyną, wymieszać dokładnie mikserem. Powstałą masę wylać na galaretki, delikatnie przemieszać, dołożyć resztę galaretek i wylać masę jogurtową, przemieszać. Wyrównać powierzchnię i tortownicę włożyć do lodówki. Gdy stężeje, na wierchu rozprowadzić borówki i całość zalać trzecią, tężejącą galaretką. Ciasto włożyć do lodówki, podawać schłodzone.