Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowiec z makiem

Jogurtowiec z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 7200

Dodano:

Odsłon: 9435

Niby sernik, ale z jogurtami. Jogurtowiec na kruchym kakaowym spodzie. Jogurtowiec łaciaty z makiem i polewą czekoladową. Ciasto sernikowe, wyszło pyszne.

Składniki

  • CIASTO: -100 g. masła -100 g. cukru
  • -2 jajka -100 g. startej czekolady -250 g. mąki
  • -1 łyżka kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA JOGURTOWA-KOLOROWA:
  • -1200 g.jogurtu greckiego -1,5 szklanki cukru
  • -8 jajek -3 białe budynie dodatkowo:
  • -100 g. mielonego maku -100 g. kokosu
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -150 g. mlecznej czekolady -50 g. masła -trochę mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać do tego mąkę z kakao, proszkiem i zmiksować.Dodać startą czekoladę i wymieszać. Rozsmarować na spód blaszki (30x40)wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. masa jogurtowa-Żółtka zmiksować z połową cukru a potem z jogurtem i przesianymi budyniami. Miksować na niskich obrotach miksera.Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru. Delikatnie wmieszać porcjami do masy.

  3. Rozdzielić do dwóch misek. Do jednej wmieszać mak a do drugiej kokos.

  4. Lać kupkami na przemian.

  5. Piec ok. 1 godz. w 175 * C. Pod koniec jak za mocno brązowieje to przykryć papierem do pieczenia.

  6. polewa-Czekoladę rozpuścić nad parą z masłem i trochę z mlekiem. Polać i rozsmarować na zimnym serniku. Można zrobić wzorek na niezastygłej polewie. Sernik kroić jak stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń