Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Ciasto bez pieczenia - jogurtowiec na zimno z musem truskawkowym. Przygotowany na spodzie herbatnikowym, z masą z jogurtów greckich oraz musu ze świeżych truskawek i bitą śmietaną na wierzchu.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 517
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 573
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 128
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 517
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 573
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 128
Składniki
Spód: Herbatniki kruszymy na miałko i dodajemy roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałym "mokrym piaskiem" wylepiamy dno tortownicy (średnica 20 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.
Masa jogurtowa: Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na gładki mus. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Studzimy i dodajemy do musu truskawkowego. Mieszamy. Jogurt grecki przenosimy do miski i miksujemy razem z cukrem pudrem, a następnie dodajemy porcjami mus truskawkowy. Miksujemy do połączenia składników. Masę próbujemy i gdy jest za mało słodka to dodajemy jeszcze cukru pudru. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Bita śmietana: Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.Przed podaniem deseru, na stężałą masę jogurtową z bitej śmietany robimy szprycą dekoracyjne ivpołówkami truskawek. Można na koniec potrzeć biała czekoladę i posypać wieszch truskawek.. Chłodzimy i smcznego