Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Bardzo prosty przepis na pyszny, kolorowy jogurtowiec z owocami leśnymi i galaretką na herbatnikowym spodzie. Bez pieczenia. Ciasto o orzeźwiającym i kwaskowatym smaku, idealnie się sprawdzi na letnie upały.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34622
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 889
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 166
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3805
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34622
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 889
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 166
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3805
Składniki
Herbatniki rozdrabniamy blenderem na piasek. Dodajemy roztopione masło, mieszamy i taką otrzymana masę wykładamy na dno tortownicy o średnicy 26 cm.. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Galaretki przezroczyste rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Galaretki arbuzowe rozpuszczamy we wrzącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i na chwilę odstawiamy. Jogurt naturalny miksujemy z cukrem pudrem, cienkim strumieniem wlewamy ostudzone galaretki bezbarwne i dodajemy ubitą kremówkę (masa wyjdzie rzadka, ale tak ma być). Masę przelewamy po równo do 3 miseczek. Do jednej miseczki dodajemy pare kropel żółtego barwnika i mieszamy. Do drugiej miseczki dodajemy pare kropel niebieskiego barwnika i mieszamy. Do trzeciej miseczki dodajemy pare kropel niebieskiego i żółtego barwnika i mieszamy do uzyskania zielonego koloru (jeżeli macie problem z barwnikami to możecie pominąć ten krok i wtedy wyjdzie Wam biały jogurtowiec.) Miseczki a masą wstawiamy do zamrażalnika na 10 min żeby lekko stężały. Wyciągamy tortownicę z lodówki i na dno herbatnikowe wylewamy masę zieloną. Następnie, celując w środek masy zielonej wlewamy masę żółtą. Masę niebieską wlewamy celując w środek masy żółtej (patrz film). Wstawiamy do zamrażalki na 15 min aby masa całkiem stężała.
Na stężałej masie jogurtowej układamy owoce leśne i zalewamy je ostudzonymi i lekko tężejącymi galaretkami arbuzowymi. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy ciasto 4 godzinki a najlepiej zostawić na noc w lodówce.