Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i łatwy do zrobienia deser jogurtowy. Można go przyrządzić również z innymi owocami. Idealny na letnie gorące dni. Lekki i orzeźwiający.
Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...
Odsłon: 10680
Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...
Odsłon: 210
Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że...
Odsłon: 183
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 756
Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...
Odsłon: 10680
Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...
Odsłon: 210
Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że...
Odsłon: 183
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 756
Składniki
Miskę o pojemności 2 l wyłożyć folią spożywczą. Można również użyć keksowki. Z umytych i osuszonych truskawek usunąć szypułki i pokroić w plasterki. Żelatynę zalać zimna wodą i odstawić do napęcznienia. Przygotowana wcześniej miskę, wyłożyć plasterkami truskawek. Patrz film. Nadepnie miskę włożyć do lodówki i przygotować mase jogurtową.
Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnuszka i rozpuścić na małym grzaniu. UWAGA! Żelatyny nie można zagotować. Rozpuszczoną żelatynę przestudzić. Jogurt i oba cukry dobrze wymieszać za pomoca miksera. Do schłodzonej żelatyny dodać około czterech łyżek jogurtu, wymieszać i połączyć z pozostałym jogurtem. Dobrze wymieszać, do połączenia wszystkich składników.
Jedna trzecia masy jogurtowej wylać na dno, wyjętej z lodówki, wyłożonej truskawkami miski. Na mase jogurtową wyłożyć herbatniki i zalać kolejną porcją masy jogurtowej. Na wierzchu drugiej warstwy ułożyć plasterki truskawek, które następnie zalać kolejną porcją masy jogurtowej. Na sam koniec na masie układamy herbatniki. Tak przygotowany deser wstawić do lowdown na minimum 3 godziny, a najlepiej na noc. SMACZNEGO!