Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smaczne i orzeźwiające. Lubiane przez dorosłych jak i dzieci . Polecam do południowej kawusi.
forma kek sówka
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2973
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3988
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 797
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2973
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3988
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 797
Składniki
Każdą galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej gorącej wrzącej wodzie (400 ml na 1 galaretkę). Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Studzimy i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (ja galaretki przygotowałam dzień wcześniej). Galaretki po stężeniu kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jogurt naturalny gęsty mieszamy ze śmietaną 18 % i cukrem pudrem. Po wymieszaniu cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną letnią żelatynę i na koniec pokrojone galaretki (z każdej galaretki odkładamy po trochę do dekoracji). Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników, następnie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem większej kek-sówki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin albo najlepiej na całą noc. Po wyjęciu dekorujemy pozostawionymi galaretkami. Rada; Żelatynę przygotować najlepiej według opisu na opakowaniu. Ja i moi domownicy nie lubimy mocno ściętych deserów więc nie dodaję za dużo żelatyny. Wielkość kek-sówki 36/17 cm.