Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smaczne i orzeźwiające. Lubiane przez dorosłych jak i dzieci . Polecam do południowej kawusi.
forma kek sówka
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31992
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9686
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2175
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4171
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 904
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31992
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9686
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2175
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4171
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 904
Składniki
Każdą galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej gorącej wrzącej wodzie (400 ml na 1 galaretkę). Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Studzimy i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (ja galaretki przygotowałam dzień wcześniej). Galaretki po stężeniu kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jogurt naturalny gęsty mieszamy ze śmietaną 18 % i cukrem pudrem. Po wymieszaniu cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną letnią żelatynę i na koniec pokrojone galaretki (z każdej galaretki odkładamy po trochę do dekoracji). Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników, następnie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem większej kek-sówki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin albo najlepiej na całą noc. Po wyjęciu dekorujemy pozostawionymi galaretkami. Rada; Żelatynę przygotować najlepiej według opisu na opakowaniu. Ja i moi domownicy nie lubimy mocno ściętych deserów więc nie dodaję za dużo żelatyny. Wielkość kek-sówki 36/17 cm.