Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki w przygotowaniu, bardzo smaczny, zdrowy i pożywny deser w słoikach to idealne rozwiązanie także na posiłek do pracy. Karmelizowane banany ze szczyptą aromatycznego cynamonu świetnie komponują się z delikatnym smakiem jogurtu oraz pożywnymi płatkami owsianymi.
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35949
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1291
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1787
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35949
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1291
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1787
Składniki
Płatki owsiane lekko podprażyć na suchej patelni. Przestudzić i wsypać na dno słoików. Do płatków dodać jogurt naturalny. Na patelni rozpuścić masło, kiedy lekko się spieni dodać cukier trzcinowy. Podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści i nabierze lekko złotego koloru. Nie mieszać, jedynie lekko wstrząsać patelnią. Banany obrać ze skórki i pokroić na ukośne plastry, skropić sokiem z cytryny. Dodać do karmelu, posypać cynamonem i smażyć z każdej strony po ok. 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Karmelizowane banany ułożyć na jogurcie i polać pozostałym karmelem. Posypać podprażonymi na suchej patelni orzechami.