Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki w przygotowaniu, bardzo smaczny, zdrowy i pożywny deser w słoikach to idealne rozwiązanie także na posiłek do pracy. Karmelizowane banany ze szczyptą aromatycznego cynamonu świetnie komponują się z delikatnym smakiem jogurtu oraz pożywnymi płatkami owsianymi.
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 165
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 831
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 651
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 165
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 831
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 651
Składniki
Płatki owsiane lekko podprażyć na suchej patelni. Przestudzić i wsypać na dno słoików. Do płatków dodać jogurt naturalny. Na patelni rozpuścić masło, kiedy lekko się spieni dodać cukier trzcinowy. Podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści i nabierze lekko złotego koloru. Nie mieszać, jedynie lekko wstrząsać patelnią. Banany obrać ze skórki i pokroić na ukośne plastry, skropić sokiem z cytryny. Dodać do karmelu, posypać cynamonem i smażyć z każdej strony po ok. 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Karmelizowane banany ułożyć na jogurcie i polać pozostałym karmelem. Posypać podprażonymi na suchej patelni orzechami.