Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowy eton mess z malinami

Jogurtowy eton mess z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 138

Jogurtowy eton mess z malinami to pyszny deser wzorowany na angielskim klasyku. W tej wersji śmietana została zastąpiona naturalnym jogurtem. Lżejsza wersja jest równie pyszna jak oryginał ;)

Składniki

  • bezy 14 szt.
  • Maliny 250 g
  • Cukier puder2 łyżeczki
  • Jogurt naturalny gęsty 250 ml
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jogurtowy eton mess z malinami

Przygotowanie

  1. Maliny lekko rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrem. Odstawić na chwilę by puściły sok. Część ugniecionych malin niedbale wymieszać z jogurtem. W pucharkach, szklankach lub kieliszkach układać naprzemiennie: pokruszone bezy, porcje malin, jogurt z malinami. Warstwy układać, aż do wyczerpania składników. Wierzch udekorować bezą i malinami. Podawać od razu po przygotowaniu.

  2. Rady: Sklepowe bezy z reguły są mniejsze, dlatego do deseru trzeba zużyć ich więcej.
    Deser można udekorować świeżymi listkami mięty lub melisy, świetnie komponuje się tu także świeża bazylia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń