Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kakaowe z musem truskawkowym i kremem waniliowym to pomysł na pyszny dodatek do kawy. Smacznego.
Do garnka włożyć masło i margarynę, dodać cukier, kakao, mleko, gotować 2-3 minuty, ostudzić.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Do przestudzonej masy kakaowej dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22/36 cm.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
Truskawki bez szypułek wsypać do garnka, wlać wodę, rozgotować. Następnie zmiksować, wsypać galaretkę i bardzo dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić i mieszać do rozpuszczenia się cukru.
Odłożyć w chłodne miejsce do stężenia.
W 200 ml mleka wymieszać mąkę z budyniem i żółtkami. Resztę mleka zagotować dodając ziarenka wanilii, połączyć mieszanką budyniową i mieszając ugotować budyń.
Odłożyć do ostudzenia. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce zimnego budyniu.
Zimne ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty, jedno posmarować połową kremu, wylać tężejący mus, odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim blatem.
Polewa:
Śmietankę podgrzać, połączyć z połamaną czekoladą ( odłożyć 2 kostki do dekoracji) dodać cukier puder, dokładnie wymieszać, przyprawić sokiem z cytryny.
Oblać ciasto, posypać startą na tarce czekoladą
Pyszne ciasto bez pieczenia, z truskawkowym musem
Odsłon: 11624
Sałatka z burratą, z dodatkiem grillowanej cukinii i brzoskwini. Pyszna i zdr...
Odsłon: 153
Lato w tym roku rozpieszcza nas upalną pogodą. Podczas tak gorących dni milo...
Odsłon: 339
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 213
Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale równ...
Odsłon: 4153
Sałatka z burratą, z dodatkiem grillowanej cukinii i brzoskwini. Pyszna i zdr...
Odsłon: 153
Lato w tym roku rozpieszcza nas upalną pogodą. Podczas tak gorących dni milo...
Odsłon: 339
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 213
Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale równ...
Odsłon: 4153
Składniki
Do garnka włożyć masło i margarynę, dodać cukier, kakao, mleko, gotować 2-3 minuty, ostudzić. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do przestudzonej masy kakaowej dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22/36 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
Truskawki bez szypułek wsypać do garnka, wlać wodę, rozgotować. Następnie zmiksować, wsypać galaretkę i bardzo dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić i mieszać do rozpuszczenia się cukru. Odłożyć w chłodne miejsce do stężenia.
W 200 ml mleka wymieszać mąkę z budyniem i żółtkami. Resztę mleka zagotować dodając ziarenka wanilii, połączyć mieszanką budyniową i mieszając ugotować budyń. Odłożyć do ostudzenia. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce zimnego budyniu.
Zimne ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty, jedno posmarować połową kremu, wylać tężejący mus, odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim blatem. Polewa: Śmietankę podgrzać, połączyć z połamaną czekoladą ( odłożyć 2 kostki do dekoracji) dodać cukier puder, dokładnie wymieszać, przyprawić sokiem z cytryny. Oblać ciasto, posypać startą na tarce czekoladą
Przepisy Desery
Desery
Ciasto kokosowe
Desery
Ciasto trzy w jednym
Desery
Ciasto jogurtowe z owocami, które zawsze wychodzi
Desery
Ciasto z połówkami gruszek
Ciasto kokosowe
Proponuję dziś przepis na pyszne i proste ciasto kokosowe, gdzie kokosowa war...
Odsłon: 78
Ciasto trzy w jednym
Polecam pyszne ciasto w połączenie kokosu, maku i kakao. Ciasto wyszło bardzo...
Odsłon: 186