Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kakaowe z musem truskawkowym i kremem waniliowym to pomysł na pyszny dodatek do kawy. Smacznego.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3765
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 384
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 705
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3765
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 384
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 705
Składniki
Do garnka włożyć masło i margarynę, dodać cukier, kakao, mleko, gotować 2-3 minuty, ostudzić. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do przestudzonej masy kakaowej dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22/36 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
Truskawki bez szypułek wsypać do garnka, wlać wodę, rozgotować. Następnie zmiksować, wsypać galaretkę i bardzo dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić i mieszać do rozpuszczenia się cukru. Odłożyć w chłodne miejsce do stężenia.
W 200 ml mleka wymieszać mąkę z budyniem i żółtkami. Resztę mleka zagotować dodając ziarenka wanilii, połączyć mieszanką budyniową i mieszając ugotować budyń. Odłożyć do ostudzenia. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce zimnego budyniu.
Zimne ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty, jedno posmarować połową kremu, wylać tężejący mus, odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim blatem. Polewa: Śmietankę podgrzać, połączyć z połamaną czekoladą ( odłożyć 2 kostki do dekoracji) dodać cukier puder, dokładnie wymieszać, przyprawić sokiem z cytryny. Oblać ciasto, posypać startą na tarce czekoladą