Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowe ciasto z musem truskawkowym

Kakaowe ciasto z musem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 391

Dodano:

Odsłon: 331

Ciasto kakaowe z musem truskawkowym i kremem waniliowym to pomysł na pyszny dodatek do kawy. Smacznego.

Składniki

  • Ciasto
  • masło 15 dag
  • margaryna 10 dag
  • cukier 25 dag
  • mleko 4 łyżki
  • jajka 5 szt
  • kakao 3 łyżki
  • mąka tortowa 35 dag
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Mus truskawkowy
  • truskawki 80 dag
  • galaretka truskawkowa 2 szt
  • woda 1 szklanka
  • cukier 1-2 łyżki
  • Masa
  • mleko 2 szkl
  • budyń waniliowy 1 opakowanie
  • żółtka 2 szt
  • laska wanilii 0,5 szt
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • masło 25 dag
  • cukier puder 3-4 łyżki
  • Polewa
  • masło 10 dag
  • śmietana 30% 3-4 łyżki
  • gorzka czekolada 10 dag
  • cukier puder 2 łyżki
  • sok z cytryny do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka włożyć masło i margarynę, dodać cukier, kakao, mleko, gotować 2-3 minuty, ostudzić.
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
    Do przestudzonej masy kakaowej dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22/36 cm.

    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.

  2. Truskawki bez szypułek wsypać do garnka, wlać wodę, rozgotować. Następnie zmiksować, wsypać galaretkę i bardzo dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić i mieszać do rozpuszczenia się cukru.

    Odłożyć w chłodne miejsce do stężenia.

  3. W 200 ml mleka wymieszać mąkę z budyniem i żółtkami. Resztę mleka zagotować dodając ziarenka wanilii, połączyć mieszanką budyniową i mieszając ugotować budyń.

    Odłożyć do ostudzenia. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce zimnego budyniu.

  4. Zimne ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty, jedno posmarować połową kremu, wylać tężejący mus, odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim blatem.

    Polewa:
    Śmietankę podgrzać, połączyć z połamaną czekoladą ( odłożyć 2 kostki do dekoracji) dodać cukier puder, dokładnie wymieszać, przyprawić sokiem z cytryny.

    Oblać ciasto, posypać startą na tarce czekoladą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń