Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wafelki z czasów mojego dzieciństwa, w ten sposób przygotowana masa kakaowa smakuje lepiej niż czekoladowy krem ze sklepu.
Garnek, łyżka, rózga lub widelec do mieszania
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 787
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 409
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15188
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1852
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 787
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 409
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15188
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1852
Składniki
Mleko wlać do garnuszka, dodać do niego masło oraz dosypać cukier i kakao. Wszystko podgrzewać na niedużej temperaturze do momentu, aż masło się rozpuści i składniki się połączą, zrobi się jednolita kakaowa masa. Zmniejszyć temperaturę kuchenki i do kakaowej masy dosypać mleko w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać. Do mieszania dobrze sprawdza się widelec lub rózga, wtedy nie robią się grudki. Gotową masą smarować wafle, kolejno układać i smarować wafel po waflu. Posmarowane wafle najlepiej zawinąć w opakowanie, w którym były zapakowane oryginalnie w sklepie i obciążyć wafle czymś z góry, wtedy lepiej się skleją i przejdą masą. Ja zazwyczaj przykładam na wierzch wafli deseczkę i kładę na nią słoiki na przykład z miodem lub dżemem i z reguły kroje po odstaniu, często nawet na drugi dzień jak zrobię je na wieczór, żeby sobie odleżały przez noc.