Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kakaowiec z cytrynową nutką"
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3966
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3966
Składniki
z lodówki wyjmij wcześ niej, by były w tempe raturze pokojowej. Czekoladę stop w kąpieli wodnej, ostudź. Wszystkie bakalie posiekaj dość drobno. Przełóż do miski, zasyp 1 łyżką mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw.
Resztę mąki, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną wymieszaj i przesiej przez sitko. Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem na jasny, puszysty krem. Nie przerywając ucierania, wbijaj po 1 jajku. Dodaj esencję waniliową oraz roztopioną, ostudzoną czekoladę. Wszystko krótko, ale dokładnie wymieszaj mikserem.
Do masy przesyp przesiane suche . Wymieszaj mikserem na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodaj bakalie, skórkę z cytryny i wymieszaj. Ciasto przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st. Piecz ok. 65 minut.
Keks przestudź, ostrożnie wyjmij z foremki i ułóż na krat- ce kuchennej. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem i posyp ulubionymi bakaliami.Źródło: Tina