Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny przepis na tort mojego autorstwa. A składają się na niego puszysty biszkopt, śmietana z mascarpone, krem budyniowy, smakowite wiśnie i chrupiące orzechy. Polecam każdemu :)
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 1030
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 290
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 1030
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 290
Składniki
BISZKOPT 1. Białka ubić na sztywną pianę, a po chwili dodać cukier i żółtka, dalej ubijać. 2. Mąkę pszenną, budyń, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko, wsypać do ubitych jajek i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać. 3. Całość przełożyć na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 160-180 stopni przez ok 30-40 min. 4. Upieczony biszkopt pozostawić do wystygnięcia, a następnie przekroić na trzy części. Biszkopt nasączyć wódką wymieszaną z wodą.
KREM BUDYNIOWY Na początku ugotować budyń: 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałej części mleka wsypać obie mąki i dokładnie roztrzepać. Do gotującego się mleka powoli wlać mleko z mąkami i bardzo dokładnie i szybko roztrzepać, tak aby nie było grudek. Całość mieszamy i gotujemy przez ok. 5 min. Gotowy budyń studzimy. Margarynę i masło zmiksować na pulchną masę, dodać wystudzony budyń i żółtka i dalej ucierać.
MASA ŚMIETANOWA 1.Śmietanę miksujemy z serkiem i cukrem waniliowym. 2. Na sam koniec dodajemy startą białą czekoladę i mieszamy.
MASA ŚMIETANOWA 1. Mocno schłodzoną śmietanę zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Po chwili dodać serek mascarpone i zmiksować na sztywną masę. 2. Na sam koniec dodać startą czekoladę mleczną i gorzką, delikatnie wymieszać.
PRZEŁOŻENIE TORTU 1. Biszkopt 1 część 2. Powidła 3. Krem budyniowy 4. Biszkopt 2 część 5. Masa śmietanowa 6. Wiśnie 7. Biszkopt 3 część 8. Powidła 9. Masa śmietanowa 10. Biszkopt 4 część 11. Krem budyniowy
DEKORACJA Tort z każdej strony smarujemy kremem budyniowym. Wierzch tortu dekorujemy wiśniami i dużymi kawałkami orzechów włoskich. Całość polewamy polewą czekoladową (można rozpuścić troszkę margaryny z czekoladą gorzką i mleczną). Brzeg tortu można obsypać przesuszonym biszkoptem.
Smacznego :)