Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szwedzkie bułeczki kardamonowe są znane na całym świecie. Niezwykle miękkie, słodkie i pachnące kardamonem. Nie każdy wie, że w Szwecji popularna jest „fika”, czyli krótka przerwa w ciągu dnia, podczas której zajada się właśnie kardamonki, cynamonki lub inne słodkości i pije pyszną kawę.
Forma na muffinki
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 291
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 133
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 291
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 133
Składniki
Przygotuj ciasto. Mleko podgrzej (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Wsyp do niego drożdże i 5 g cukru. Odstaw na 20 minut.
W rondelku rozpuść masło, odłóż do przestygnięcia.
Do dużej miski przesiej mąkę wraz z solą, dodaj 60 g cukru i mielony kardamon. Całość wymieszaj.
Suche składniki połącz z mokrymi i zacznij wyrabiać ciasto. Po chwili wlej rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto, by było miękkie i elastyczne.
Przełóż ciasto dużej miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę.
Przygotuj nadzienie. Miękkie masło utrzyj wraz z cukrem i kardamonem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Rozsmaruj na nim równomiernie nadzienie. Następnie chwyć jeden z dłuższych boków ciasta i złóż go do połowy ciasta, to samo powtórz z drugim bokiem. Dzięki takiemu po złożeniu otrzymasz 3 warstwy.
Następnie potnij je na paski o równej wielkości. Każdy z pasków rozpłaszcz lekko dłonią i natnij w 3 miejscach na 3/4 ich długość, tak aby można było zawinąć go, jak warkocz.
Chwyć górę kawałka i zawiń go ku dołowi. Powstałą kulkę ciasta przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy na muffinki. Odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
Po upływie czasu bułeczki piecz przez 8 minut w 220 stopniach.
W międzyczasie przygotuj syrop. W niewielkim garnku zagotuj wodę wraz z cukrem, kardamonem i pastą waniliową. Następnie zmniejsz ogień i trzymaj na średnim ogniu cały czas mieszając jeszcze przez 5 minut.
Każdą z upieczonych bułeczek, za pomocą sylikonowego pędzelka, posmaruj dwukrotnie syropem.